Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill göra Ockelbo till en "Slow city"

/
  • Arkivbild: KARIN BERGKVIST Lugnt och stilla. Miljöpartisten Maria Aspers har idén att Ockelbo ska bli en �Slow city�. Det ska ske genom bland annat satsningar på miljö, service och gästfrihet.

OCKELBOMiljöpartisten Maria Aspers vill göra Ockelbo till en "Slow city", en plats där både invånare och besökare kan leva rofyllt med hög livskvalitet.

Annons
"Slow city"-konceptet har utvecklats ur "Slow food"-rörelsen, som är en motkraft till fast food-kulturens jäktande livsstil. Tanken är att värna om lokal produktion, lokala traditioner och att skapa mer avkopplande och besöksvänliga städer.
Detta ska ske genom satsningar på bland annat miljö, service, gästfrihet och lokala producenter och hantverkare.
I en motion till kommunfullmäktige i Ockelbo föreslår Maria Aspers att kommunstyrelsen söker extern finansiering till en förstudie om Ockelbos möjligheter att utvecklas enligt "Slow city"-konceptet och eventuellt bli en fullvärdig medlem i nätverket, som i dag består av bland annat italienska och tyska städer.
Intresse för "Slow city"-idén finns även bland annat i norska Levanger som just nu genomför en förstudie. Kommunförbundet i Kalmar har nyligen besökt flera italienska "Slow cities" för att se hur de fungerar.
Maria Aspers tror att den uppmärksamhet som Ockelbo skulle få genom att bli en "Slow city" skulle kunna ge nya invånare och fler besökare.
HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons