Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo - en fristad för Victoria och Daniel

/
  • Gert Dahlqvist, Lars Sjödin och Maya Olsson har varit Ockelbos kommunchefer under den tid som kronprinsessan Victoria och prins Daniel gästat bygden

Livet fortsatte sin gilla gång i Ockelbo under kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings första tid som par.

Annons

Men när förlovningen tillkännagavs blev anstormningen desto värre.

– Vi fick låsa in oss, säger kommunchefen Lars Sjödin.

I maj 2002 avslöjades att kronprinsessan Victoria träffat en ny pojkvän och att han hette Daniel Westling och var från Ockelbo. Gefle Dagblad skrev om det för första gången den 31 maj.

Artikeln hade som rubrik att Ockelbo blivit ett smultronställe för Victoria och i texten stod att Säpo flera gånger eskorterat henne till Daniels föräldrahem.

Men varken föräldrarna, polisen eller vänner ville vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag vill inte säga någonting. Inga kommentarer, sa Daniels mamma, Ewa Westling, när GD ringde henne.

Gert Dahlqvist var kommunchef i Ockelbo på den här tiden. Han kände Daniels föräldrar sedan tidigare. När pappa Olle Westling jobbade som socialchef i kommunen hade han och Gert haft ett nära samarbete.

– Jag var på Olles 50-års fest och minns att Daniel serverade där. Senare när det blev känt att Daniel umgicks med kronprinsessan kändes det sensationellt och oväntat. Men för Ockelbo var det inget omvälvande, inget man gjorde en stor affär av, berättar Gert Dahlqvist.

Enligt honom diskuterades inte relationen särskilt mycket, inte bland politiker och inte heller bland tjänstemän.

Gert Dahlqvist kom aldrig själv i kontakt med paret. Men han hade träffat kungen och drottning Silvia när de passerade Ockelbo under sin Eriksgata 1987.

– De kom med helikopter från Gävle, åkte genom Ockelbo i bil och fortsatte sen med helikopter igen. Jag tog emot kungaparet på hembygdsgården. Där höll Olle Westling ett tal för kungen.

Daniel och Victoria tog upp episoden i en dokumentär på TV4 inför bröllopet i fjol.

– Vi har sett det på video, en gammal dålig inspelning. Min far är stolt över det, sa Daniel i programmet.

– Det var första tillfället de träffades, det är roligt att det är så länge sedan, sa Victoria.

Maya Olsson tog över jobbet som kommunchef efter Gert Dahlqvist. Inte heller hon kom någonsin i kontakt med Victoria och Daniel under sina tre år i tjänsten.

– Man kunde se dem sitta på torget och visste när de var i byn. Det fanns en tyst överenskommelse om att låta dem vara i fred. Ockelbo skulle vara en fristad där de kunde vara vanliga människor. Jag såg dem flera gånger på basketmatcher när Ockelbo spelade i högsta serien.

Enligt Maya Olsson var det inte särskilt många som hörde av sig till kommunen och ställde frågor om paret. Däremot ringde en och annan journalist till familjen Westlings grannar och försökte få information.

– Men grannarna berättade ingenting. I Ockelbos folksjäl finns en god vilja och sammanhållning. Man var stolta och ville respektera paret.

Ockelbo började nu bli känt, både i Sverige och utomlands.

– Ockelbo sattes på kartan via Daniel. Men det var inget större turistflöde på den tiden. Den stora turistströmmen kom senare, säger Maya Olsson.

Ja, det var när paret eklärerat förlovningen och avslöjat sina bröllopsplaner som turisterna började vallfärda till Ockelbo.

Nu hade Lars Sjödin tagit över tjänsten som kommunchef.

– Det var den 24 februari 2009 och klockan var åtta på morgonen. Magnus Jonsson (kommunalråd i Ockelbo) var på väg till Gävle och ringde mig och sa att de hade förlovat sig. Snart började pressen ringa hit. Reklamfirmor ringde också och hade förslag. Då ringde jag till Magnus och sa att han måste komma tillbaka från Gävle.

– Klockan 10 var pressen på plats. Hovet skulle ha presskonferens klockan 14. Vi sa att vi skulle uttala oss efter den presskonferensen. Vi låste in oss och funderade på vad vi skulle ha för hållning till det här. Vi kom fram till att vara som vanligt och inte profitera på deras kärlek.

Ett 30-tal journalister hade åkt till Ockelbo och på eftermiddagen ställde Magnus Jonsson upp på intervju efter intervju.

Från den här dagen, den 24 februari 2009, blev relationen i allra högsta grad en kommunal angelägenhet. Man försökte skaffa en bild av vilken betydelse bröllopet skulle få för Ockelbo.

– Vi förstod ju ganska snart att det här var en jättegrej, även på internationell nivå, säger Lars Sjödin.

– Vi ville inte göra geschäft av deras relation. Men vi såg en möjlighet att utveckla turismen och besöksnäringen.

Ett beslut togs om att lansera Ockelbo och närområdet i samband med bröllopet. Regionen satsade tre miljoner kronor i projektet, Ockelbo en miljon.

En projektledare, Monica Järnkvist, anställdes för att hålla i alla trådar.

– Vi vill göra Ockelbo till en turistort utan att värderingarna som finns här försvinner, för de är en del av vår styrka, sa hon.

Media från hela världen började avlägga visit i Ockelbo. De mest långväga reste dit från japan och Kina, både TV och tidningar.

På Wij trädgårdar arrangerades den 19 juni en egen bröllopsfest parallellt med den i Stockholm. Melodikrysset och "Ring så spelar vi" sändes från en scen på gräsmattan.

Uppemot 8 000 personer dök upp och tårtbuffén blev så populär att den tog slut alldeles för fort.

Turismen tredubblades i Ockelbo under fjolåret. Och turisterna kom från världens alla hörn. När GD i juli gjorde ett besök på turistbyrån hade ett par från Brasilien precis varit där och ställt frågor.

Beräkningar som gjordes efteråt visar att satsningen gav uppmärksamhet till ett totalt värde av 48 miljoner kronor.

Men kommunen har hela tiden varit tvungen att gå en försiktig balansgång.

– Vi vill ju att Ockelbo ska få uppmärksamhet. Men samtidigt vill vi ju också att Daniel och Victoria ska kunna komma hit och få vara i fred, säger Lars Sjödin.

Han ser fram mot det officiella besöket nu på torsdag och säger med eufori i rösten:

– Att en kille från bygden gifter sig med tronföljaren är ju väldigt speciellt. Det här besöket i Ockelbo, det första officiella, kan vara en större händelse än själva bröllopet. För oss känns det väldigt hedrande att de stannar i hela tre dagar.

Mer läsning

Annons