Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo har bäst ”koll på läkemedel”

Ockelbo är den kommun i Sverige som medicinerar äldre över 80 år på bästa sätt. Det visar den nya granskningen ”Koll på läkemedel”.

Annons

Kampanjen visar att varannan person som är 80 år eller äldre får minst tio olika mediciner utskrivna under ett år, och var tredje behandlas med läkemedel som är direkt olämpliga för äldre.

I Ockelbo har lägst andel 80-plussare medicinerats felaktigt, 21,5 procent. Monica Stark, som är enhetschef och medicinskt ansvarig för äldreboendet Bysjöstrand i Ockelbo, menar att det är viktigt att tänka sig in i de äldres situation och erbjuda varierad verksamhet.

– Vi har jobbat mycket med medicineringen under många år. Vi har utbildningar för personalen och genomgångar mellan sköterskor och läkare. Tabletter är vi inte så mycket för. Är en person orolig på kvällen är det bättre att bjuda på lite gröt än att ge lugnande. På dagarna har vi aktiviteter för att sysselsätta de äldre.

Hur kommer det sig att en femtedel av de äldre vårdtagarna i Ockelbo ändå anses vara felmedicinerade?

– Vissa måste medicineras för att de ska må bra. Man kan medicinera en period och sedan trappa ner. Men vi strävar efter att ge så lite tabletter som möjligt.

Västkustkommunen Öckerö är sämst, där får mer än hälften av de äldre mediciner som kan vara farliga för dem. Uppropet drivs av Pensionärernas Riksorganisation, Sveriges Pensionärsförbund och Apoteket Farmaci, ett dotterbolag till Apoteket.

Mer läsning

Annons