Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo vill satsa på högre lärarlöner

/
  • Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, S, vill att lärarlönerna i Ockelbo ska höjas.
  • Owe Hellberg, V, vill satsa ännu mer på skolorna i Ockelbo och redan nästa år.

Kommunstyrelsen i Ockelbo vill utöka budgetramarna med totalt 3,5 miljoner kronor. Och satsa en halv miljon på höjda lärarlöner.

Men Vänsterpartiet menar att skolan måste få ännu mer.

Annons

Trots att prognoserna visar på kärva tider föreslås att bygg- och miljönämnden får ytterligare 500 000 kronor nästa år, socialnämnden 1,5 miljoner och utbildnings- och kulturnämnden 1,5 miljoner.

– Den nya bygglagen, med striktare och mer omfattande kontroller, gör att vi behöver en ny tjänst inom Bygg & Miljö, förklarar kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, S.

Dessutom föreslås att ytterligare 250 000 kronor ska avsättas till att höja lärarlönerna. Enligt senaste undersökningen har lärarna i Ockelbo den tredje sämsta lärarlönen i Sverige.

– Mig veterligen blir det här första gången vi gör en riktad insats till att höja lärarlönerna, säger Magnus Jonsson.

Året efter, 2013, ska ytterligare 250 000 kronor satsas på lärarlönerna.

– 500 000 kan tyckas vara lite pengar. Men Ockelbo är en liten kommun och här är en halv miljon ungefär som åtta miljoner i Gävle, säger Magnus Jonsson.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och presenterade ett slags skuggbudget där det föreslås att en miljon satsas på skolorna redan nästa år.

Owe Hellberg, som företräder partiet, menar att kommunstyrelsens förslag inte räcker för att ge önskad effekt och att behovet av utrustning och läromedel är skriande inom skolan.

Men enligt Magnus Jonsson finns inte tillräckligt med ekonomiska muskler för en sådan satsning.

– Vi måste utgå från de skatteintäkter vi har. De andra verksamheterna måste också fungera för att kommunen ska utvecklas. Allt kan inte läggas på skolan.

Ockelbo kommun söker just nu både en teknisk chef och en chef för bygg- och miljöförvaltningen.

Vänsterpartiet och Owe Hellberg anser även att en halv miljon kan sparas genom att anställa bara en person som kombinerar de båda tjänsterna.

Vid nästa fullmäktigemöte, den 21 november, tas beslut om kommunstyrelsens förslag ska antas eller inte.

Mer läsning

Annons