Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbogårdar höjer hyrorna

Från den 1 februari höjs hyran i Ockelbogårdars lägenheter med 3,55 procent. Det innebär knappt 200 kronor mer i månaden för en trea.

Annons

Kraftigt höjda taxor, där VA-taxan ökar med 17 procent på årsbasis, är en av anledningarna till Ockelbogårdarnas hyreshöjning.

Bolaget begärde från början 4,9 procent i höjning, men de stora räntesänkningarna har fått bolaget att sänka kravet.

Ändå är höjningen inte tillräcklig för att täcka kostnaderna uppger bolagets vd, Bo Lindblad.

– Vi tvingas ta från vår underhållsbudget för att klara våra kostnader, säger han.

Budgeterat underhåll för sex miljoner kronor sänks nu till 5,6 miljoner kronor. Men han medger att utfallet till stor del beror på hur vintern blir med kostnaderna för värme och el.

För boende med kallhyra höjs hyran med 3,3 procent. Hyran för garageplats, plats i carport och parkering med motorvärmaruttag ökar med tio kronor i månaden.

Annica Björsell, som förhandlat från Hyresgästföreningen, tycker att höjningen är kraftig men hon har mot bakgrund av de kraftigt höjda taxorna haft svårt att motivera en lägre höjning. Då hyran höjs från den 1 februari innebär det också att hyreshöjningen på årsbasis hamnar på 3,25 procent.

– Men med tanke på att skatten höjs i kommunen så är det kännbart med en så stor höjning, säger hon.

Vid nyår hade Ockelbogårdar en vakansgrad på fem procent. Men Bo Lindblad räknar med att den sjunker till tre procent eller 20 lägenheter redan vid månadsskiftet. Bakom förändringen ligger ett antal nya studenter och kommunplacerade flyktingar.

Mer läsning

Annons