Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödlorna försvann, katterna omhändertogs

/
  • Miljön var nästan obeskrivlig och stanken från ammoniak påtaglig när länsstyrelsen djurskyddsinspektörer kom på besök.

Länsstyrelsen tar ifrån ett par i Ockelbo alla deras husdjur.

Vanvården och stanken av ammoniak blev för mycket.

Annons

Någon hade gjort en anmälan mot paret som bor i Ockelbo kommun. Efter helgerna i januari kom inspektörerna från länsstyrelsen på besök - och möttes av ett stort antal djur som levde under svåra förhållanden.

I sin bostad hade paret då tre majsormar, två leopardgeckor, nio katter och en hund. Det luktade starkt av ammoniak i lägenheten. Katterna skulle samsas om två kattlådor, som var fulla med avföring. Mat skulle de äta ur skålar som stod intill lådorna med bajs och urin.

Paret hade inga mätinstrument för att kontrollera luftfuktighet och temperatur för reptilerna. Hur dessa mådde gick inte att säga.

Vid nästa kontroll i slutet av mars skriver inspektörerna att djurhållningen var ännu sämre. Halterna av ammoniak i luften hade stigit. Nu fanns fyra överfulla kattlådor.

Paret fick helgen på sig att städa, vilket de hade gjort på måndag när lansstyrelsen kom tillbaka. Men förbättringen skulle inte hålla i sig. För vid den sista kontrollen i augusti i år var situationen tillbaka där den började. Länsstyrelsen bestämde att alla djuren skulle omhändertas för att slippa lidande. Senare kom även ett förbud för paret att överhuvudtaget ha sällskapsdjur.

Mer läsning

Annons