Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perslundaskolan ett ”sjukt hus”

/

Hälften av lärarna på Perslundaskolan har besvär som kan kopplas till inomhusmiljön. Arbets-miljöverket klassar en byggnad som ”sjukt” redan när 20 procent har sådana besvär.

– Jag vill riva hela Perslundaskolan och bygga en helt ny skola, säger huvudskyddsombudet Kent Sjöstrand.

Annons

En elev fick allergier som misstänktes ha göra med mögel. Då beslöt skyddsombuden att tillsammans med skolsköterskan göra en undersökning.

En enkät skickades ut till lärarna på skolan med frågor om de hade hälsobesvär som kunde kopplas till inomhusmiljön, om de tyckte temperaturen var lagom och om de upplevde ventilationen som otillräcklig.

Sammanställningen av svaren visade på alarmerande siffror.

Hälften hade besvär av inomhusmiljön, 75 procent var missnöjda med temperaturen och ungefär 70 procent ansåg att ventilationen inte var tillräcklig för att ge bra luft.

– Jag skickade sammanställningen till vår arbetsgivare i slutet av maj. Vi väntar fortfarande på svar. Om jag inte får något svar den här veckan vänder vi oss till Arbetsmiljöverket, säger skyddsombudet Lena Larsson.

Ska eleverna få fylla i en liknande enkät?

– Nej, om lärarna mår dåligt så måste det väl vara likadant för eleverna. Arbetsgivaren kan inte prata sig ur det här, lärarna far illa i skolan.

När en så kallad obligatorisk ventilationskontroll, OVK, gjordes på skolan så fick ventilationen godkänt.

Men skyddsombuden ifrågasätter kontrollen eftersom den genomfördes bara i några få lokaler.

– Dessutom undersöktes om ventilationssystemet fungerar som det var avsett när det togs i bruk. Men det var alltså på 50-talet, säger Lena Larsson.

När GD besöker skolan vill skyddsombuden passa på att visa en toalett i källaren. Redan i trapphuset ner känns en tydlig doft av urin och inne på toaletten blir den frän och obehaglig.

– Toaletterna har också andra brister som Arbetsmiljöverket inte godtar, säger Lena Larsson.

Arbetsmiljöverket har gjort inspektioner på skolan förut. Mögelhundar användes när gymnastikhallen kontrollerades den gången.

– Ett av omklädningsrummen dömdes ut och fick helrenoveras på grund av mögelskador, säger Lena Larsson.

Mer läsning

Annons