Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt är allt borta

/

Mats Åstrand och Carina Löfgren hade bott i sin villa Lingbo i sju år. Plötsligt är allt borta.

Hela dagen igår befann de sig fortfarande i ­Klubbäcken där deras hem i förrgår kväll gick upp i rök.

– Vi går runt här och försöker så gott det går smälta det som hänt, säger Mats Åstrand, S.

Annons

Mats Åstrand tror att varken han eller hustrun Carina kommer att gå till jobbet i dag. De närmaste dagarna vill de få ägna sig åt annat. Att få klara ut allt med försäkringar och fundera över allt som måste fixas.

– Jag kan inte ens betala räkningarna den här månaden. Både papperen och datorn har ju brunnit upp, säger Mats Åstrand.

Socialdemokraterna Mats Åstrand och Carina Löfgren är helt klart Ockelbos mest kända politikerpar.

Mats är ordförande i socialnämnden och har tidigare även varit kommunalråd. Hustrun Carina är också socialdemokrat. Hon är ledamot i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Ockelbo och sitter även i landstingsfullmäktige.

Vid sidan av politiken jobbar Carina på Region Gävleborg och har nyligen valts in i styrelsen för Ockelbogårdar. Mats sitter i styrelserna för Gästrike Återvinnare och Länsförsäkringar. Dessutom har de en gård med djur som måste skötas.

Villan som brann är en jordbruksfastighet. Förutom boningshuset finns även en ladugård och en gårdsstuga på tomten.

Allt ska återställas så att paret kan bo kvar. De har absolut inga planer på att flytta. Tanken är att paret den närmaste tiden till och med ska bo kvar så pass nära att de kan ha fåren, hästarna och katterna kvar på gården medan huset byggs upp igen.

– Hittills har sex-sju personer hört av sig och erbjudit oss någonstans att bo. Vi har fått möjlighet att låna hus och så vidare. Det är fantastiskt att se hur folk ställer upp när man plötsligt drabbas av något sånt här. Det känns lite som en tröst, säger Mats Åstrand.

Än så länge har det bara gått att rädda vissa småsaker ur huset. En av brandmännen bar till exempel under branden ut ett fotoalbum.

Fortfarande finns en del arvegods kvar i villan som Mats Åstrand hoppas ska ha klarat sig. Ett litet rum på övervåningen verkar vara det som har klarat sig bäst, med bara sot- och rökskador.

I morgon ska han träffa försäkringsbolaget. Området är fortfarande avspärrat. Av säkerhetsskäl får inte ens Mats och Carina själva gå in i resterna som finns kvar av byggnaden. Instruktionerna är att platsen först måste undersökas.

– Allt är förkolnat och svart. Inställningen är att ingenting finns kvar, säger Mats Åstrand.

Det är nu polisens sak att utreda brandorsaken.

Mer läsning

Annons