Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt på vindkraftsafari

/
  • Birgitta Jöhnemark...
  • ...och Karl-Gunnar Örjes fick böja rejält på nackarna för att få syn på vindkraftverkets högsta punkt.
  • Barbro Andersson och Sirkka-Lissa Stenkacka satte sig längst bak i bussen. Efter besöket i Jädraås var de positiva till vindkraft - om verken inte ligger för nära där många bor.

I Jädraås genomfördes i går det första vindkraftsafarit.
33 pensionärer kom i buss till vindkraftparken med de gigantiska snurrorna högt, högt ovanför marken.

Annons

– Höjden var imponerande. Den tänker man inte riktigt på när man ser dem på håll, säger Barbro Andersson från Haninge.

Bygget i skogarna omkring Jädraås i Ockelbo går in på upploppet. Sex av 66 verk har kommit på plats, i oktober kommer de första att börja leverera el och i april nästa år ska hela parken vara i drift.

Wij Trädgårdar såg en möjlighet för besöksnäringen att dra nytta av parken och började planera för "vindkraftssafarin". I går var det premiär.

33 pensionärer från hela landet, med den gemensamma nämnaren att de gick på Fornby folkhögskola 1957, och som varje år sedan 15 år tillbaka gör gemensamma resor runtom i landet, satte sig i bussen för åka från Wij till vindkraftparken i Jädraås.

Sirkka-Liisa Stenbacka, 76, från Borlänge kommun var positivt inställd till de i bland hett omdebatterade vindkraftverken.

– När de står i skogen. Men min svärson bor i Kungälv och därnere vill man inte ha dem kring öarna, säger hon.

Väninnan Barbro Andersson, 74, från Haninge, trodde på ett intressant besök för de gamla studiekamraterna:

– Det hoppas vi verkligen!

En dryg halvtimme senare kan bussen svänga in på de första meterna av totalt 7, 5 mil som antingen ska förstärkas eller helt och hållet nyanläggas. Snart kan den stanna vid ett av verken, som med sina 175 meter får besökarna att böja på nackarna för att se den högsta punkten.

Lars Fröding från Arise Windpower, företaget bakom projektet, tog emot och berättade om vindkraft i allmänhet och just anläggningen i Jädraås i synnerhet.

– Verken är bland de högsta som vi har byggt i Sverige. Produktionen från ett av dem täcker elen ett hushåll använder under ett år. Livslängden för varje verk är 20-25 år, säger Lars Fröding från Arise Windpower, företaget bakom parken.

Pensionärerna från Fornby folkhögkola hade en lång rad frågor. Som om vad som händer med verken efter de 20 åren? Och hur ser Arise Windpower på inverkan på miljön från all den tunga trafik det innebär att uppföra parken?

– Fundamentet som verken står på kan användas i 50 år. Så efter de första vindkraftverken kan den som vill uppföra nya. Och efter det får fundamenten antagligen ligga kvar medan stål och miljöfarligt avfall tas om hand, säger Lars Fröding.

– När det gäller miljöpåverkan har man gjort livscykelanalyser som visar att ett vindkraftverk "tjänat in" sin påverkan redan efter 6-8 åtta månader. Och sedan producerar det el i 20 år till.

Efteråt var deltagarna på "vindkraftsafarit" positiva, till både besöket och vindkraft.

– Jag, jag tror på det här. Men det är bra när verken kan stå på en höjd i skogen, i stället för på slät mark där många bor som kan bli störda. Och höjden var imponerande, summerar Barbro Andersson sina intryck.

Sirkka-Liisa Stenbacka instämmer:

– Vindkraft är bra.

Mer läsning

Annons