Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor får kritik vid granskning

Under hösten granskar Skolinspektionen Ockelbos skolor. I en första rapport har omfattande kritik riktats mot rektorn för vuxenutbildningarna.

Annons

– Det är ett tufft beslut, men jag har inte haft förutsättningarna att utveckla vuxenutbildningarna, säger Signhild Olsson, rektor för vuxen- utbildningen.

Anna Schönning, S, ordförande i Utbildning och kulturnämnden läste under gårdagen myndighetens beslut.

– De har gjort en bedömning att vi inte lever upp till kraven och att rektorn inte lever upp till kriterierna i skollagen, säger hon.

Hon försvarar dock Signhild Olsson och lyfter fram åtgärder som de redan vidtagit innan Skolinspektionen kom med sitt beslut.

– Vi har anställt en biträdande rektor som kom i augusti, som avlastning. Vi har även antagit en handlingsplan för att få bukt med de sviktande studieresultaten.

Men den omfattande kritiken går ändå inte att komma ifrån och fler åtgärder måste vidtas. Men vad det kan handla om vet man ännu inte.

– Vi ska diskutera det här med rektorn, skolchefen och i nämnden. Det handlar ju om resurser också.

Signhild Olsson säger att hon sköter vuxenutbildningen på 25 procent. Men sedan hon tog uppdraget har det blivit allt mer omfattande.

– När jag tog uppdraget 2008 hade vi sju SFI-elever. Nu har vi 63, så det är en explosionsartad utveckling. Under lågkonjunkturen har också fler sökt till Komvux.

Med det menar hon att administrativa uppgifter tagit en allt större del av arbetet.

– Det är ett tufft beslut från Skolinspektionen, men jag har inte haft förutsättningarna att utveckla vuxenutbildningarna. Vi ska ta fram en ny handlingsplan utifrån myndighetens resultat. Niklas Sundin

Mer läsning

Annons