Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD i Ockelbolär sig att skriva motioner

/

Sverigedemokraterna i Ockelbo har inte lagt en enda motion. Bara en gång har en företrädare för partiet varit uppe i talarstolen.
– Vi är utestängda från nämnderna och saknar insyn och kan inte försvara oss om det blir debatt, säger Linda Andersson, SD.

Annons

Sverigedemokraterna i Ockelbo fick 222 röster vid förra valet. Räknat i andelar blev det 5, 7 procent av rösterna och räckte till två stolar i fullmäktige.

Stolarna besattes av Lena Lindqvist och Linda Andersson.

Men eftersom övriga partier bildade två block i ett så kallat valtekniskt samarbete gick SD miste om platser i både kommunstyrelsen och nämnderna.

Sedan inträdet i fullmäktige har partiet inte lagt en enda motion.

Linda Andersson förklarar varför:

– Vi har inte varit med i svängen förut och lär oss nu hur man gör. Jag och Lena Lindqvist håller på att prata ihop oss om att lägga in motioner. Vi får hjälp av Roger Hedlund och andra som varit med tidigare. Men jag vill inte säga vad motionerna handlar om eller när vi ska lägga dem.

Hon är kritisk till att de fått så lite inflytande över den förda politiken i Ockelbo.

– Vi är utestängda från allt samarbete och har inte så mycket insyn i vad som händer i nämnderna. Men vi gjorde skillnad när vi röstade för att korttidsboendet skulle bli kvar i Ockelbo. Vi har också reserverat oss mot vissa beslut.

Bara vid ett tillfälle har en representant för partiet ställt sig i talarstolen. Den gången var det Lena Lindqvist som var uppe och berättade om partiets ståndpunkt i just frågan om korttidsboendet.

– Jag har inte vanan inne. Om det blir debatt kan vi heller inte försvara oss. Vi har inget kött på benen när det gäller siffror och sådant eftersom vi saknar insyn, säger Linda Andersson.

Mer läsning

Annons