Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju miljoner plus för Ockelbo

Ockelbo kommun beräknas gå med sex-sju miljoner i vinst 2011. Något som kan behövas inför nästa år.
– Troligtvis blir det mindre skatteintäkter nästa år, säger Magnus Jonsson, S, kommunalråd.

Annons

Under kommunstyrelsesammanträdet i måndags redogjorde nämnderna för sina delårsrapporter. Två av dem visade minussiffror. Socialnämnden informerade att de ligger 1,6 miljoner kronor back mot budget. Något som Magnus Jonsson till stor del tillskriver det ökade behovet av försörjningsstöd.

Utbildnings- och kulturnämnden redovisade plus på cirka en halv miljon. Men årsprognosen visar att det kan bli ett underskott på 1,3 miljoner kronor. Främsta anledningen är att Sandviken och Gävle har höjt sina avgifter för särskoleelever med 20 procent. Men de extra utgifterna ligger även på lokal nivå.

– Perslundaskolan drar också över budget med 700 000 kronor. Det är schematekniska detaljer som ligger bakom det. Men minussiffrorna för Utbildnings- och kulturnämnden ska dock ses i ljuset av deras omsättning som ligger på 114 miljoner per år. säger Magnus Jonsson.

Hela kommunkoncernen räknar dock med ett plusresultat på sex-sju miljoner kronor.

– Det känns skapligt. Men bakom det ligger att vi har fått ökade skatteintäkter i år. Men 2012 går vi troligtvis mot en lågkonjunktur, det är de signaler vi har fått från SKL, riksdag och regering och troligtvis blir det mindre skatteintäkter nästa år. Men det är preliminära siffror, säger Magnus Jonsson.

Han tror att tappet kan landa runt 2,1 miljoner kronor och tycker att kommunerna borde tilldelas mer pengar när man går in i lågkonjunktur.

– Det är ju i sämre tiderna som folk behöver mer hjälp genom försörjningsstöd bland annat.

Socialnämnden och Utbildnings- och kulturnämnden ska presentera åtgärdsplaner under kommunstyrelsesammanträdet i september.

Mer läsning

Annons