Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skolan ska skapa arbetsro”

/
  • Skolchefen Lotta Wennlund går i svaromål mot kritiken som riktats mot skolorna i Ockelbo. Anna Schönning, S, till höger är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.

Skola efter skola i Ockelbo har granskats under hösten. Nu ger skolchefen Lotta Wennlund sin version av det Skolinspektionen anmärkt på.

Och berättar vad som gjorts åt kritiken.

Annons

Alla skolor i Ockelbo kommun har kritiserats. Bland annat anser Skolinspektionen att inte tillräcklig hänsyn tas till elevers olika förutsättningar. Något som gör att deras betyg blir lidande.

Skolchefen Lotta Wennlund går i svaromål:

– Vi har lyckats höja meritvärdet med tio poäng. Våren 2011 kom vi på andra plats i länet när det gäller det genomsnittliga meritvärdet. Som skola måste vi ha ambitionen att alla elever kan nå så högt som möjligt efter sina individuella förutsättningar.

Skolinspektionen menar också att det saknas arbetsro och förekommer kränkningar och hårt språkbruk i grundskolorna i centrala Ockelbo.

– Skolan jobbar med att skapa arbetsro. Arbetsron är en framgångsfaktor när det gäller kunskapsresultaten. Men vi behöver jobba mer med ledarskapet i klassrummen, säger Lotta Wennlund.

Dessutom kritiserades skolorna för att en och samma person kunde vara rektor för flera skolor samtidigt. Enligt Skolinspektionen resulterade det i att de inte kunde ta sitt pedagogiska ansvar.

– En skolutredning pågår i kommunen och resultatet presenteras i januari. Om man vill behålla alla nuvarande skolenheter behövs en förstärkt bemanning både på skolledar- och pedagogsidan. Vissa rektorer ansvarar för ganska många olika verksamheter och det ger inte nödvändiga förutsättningar för att utöva det pedagogiska ledarskapet säger Lotta Wennlund.

Det anmärktes också på att skolorna saknade rutiner för att erbjuda elever undervisning på sitt modersmål.

– Vi har inte lyckats rekrytera lärare i modersmål. Men nu har vi ett avtal om modersmålsundervisning via webben. En lärare är i kontakt med eleverna och ger lektioner och studiehandledning via datorerna.

Mer läsning

Annons