Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle hålla möte – anmäldes för grundlagsbrott

/

Invånare i Lingbo startade en parallell lägergårdsförening och skulle hålla ett första möte i Lägergården. Men stoppades av polisen och anmäldes för grundlagsbrott.

Annons

39 invånare i Lingbo satte in en annons i Ockelbo-nytt där de kallade till medlemsmöte i lägergården. Men ingen av dem är medlemmar i den officiella föreningen.
Enligt dem hade de nekats medlemskap och när de fick höra talas om att styrelsen förde diskussioner om att sälja lägergården bestämde de sig för att agera. De vände sig mot att lägergården, enligt dem, inte drevs som det ursprungligen var tänkt och mot att inga nya medlemmar togs in.
– En allmännyttig förening måste vara öppen för nya medlemmar och insyn, säger Conny Jonsson.
Med Conny Jonsson i spetsen bildade de en parallell förening och tog upp medlemsavgifter som deponerades hos kommunchefen Lars Sjödin.
När de var på väg till Lägergården för första mötet i onsdags stoppades de av polisen och fick vända om.
Conny Jonson, som undertecknat annonsen i Ockelbo-nytt, polisanmäldes misstänkt för grundlagsbrott.
– Det här är första gången jag blivit polisanmäld. Jag har alltid försökt leva rättrådigt och haft ett rättspatos. Jag tycker att vi blivit så orättvist behandlade att det inte är sant. I nio månader har vi försökt få myndigheter att agera i det här fallet och inget har hänt. Men när vi satte in en annons i tidningen var polisen på plats direkt, säger han.
27 bybor hade varit på väg till mötet och fick nu vända om och bege sig till Lingbogården där mötet hölls i stället.
Gunilla Jonsson driver gården och det var hon som hade kontaktat polisen.
– Jag fick läsa i Ockelbo-nytt att de skulle ha möte på Lägergården. Jag ringde då till polisen och frågade vad som är rätt och fel. Vi har barn och ungdomar som bor på gården. Jag vidtog åtgärder för att de inte skulle tränga in här och skrämma barnen.
Gunilla Jonsson har nyligen fått ett hotfullt vykort med texten: "Du ska bort till varje pris."
– Jag känner mig fruktansvärt obehaglig till mods av hoten mot mig, säger hon.
– Det går jättebra att ansöka om medlemskap. Men ingen kommer hit och gör en ansökan. De går bara omkring på byn och sprider lögner.
Conny Jonsson menar att det inte finns någon anledning att driva ärendet vidare om byborna nu får bli medlemmar.
– Vi vill bara att föreningen ska drivas som en allmännyttig förening. Vi bryr oss inte om vilka som sitter i styrelsen, bara att föreningen drivs som det ursprungligen var tänkt, att den ska vara för barn och ungdomar och ha lägergårdsverksamhet.

Mer läsning

Annons