Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skylten till Ockelbo syns i hela världen

/

Har du ett nytt pass? I så fall bär du med dig ortsnamnet Ockelbo ut i världen. Namnet står på en skylt med microtext och syns inte för blotta ögat. Att det blev just Ockelbo har inget med prins Daniel att göra, hävdar Rikspolisstyrelsen.

Annons

Från och med den 2 januari i år utfärdas helt nya pass. Bland andra har Statens Kriminaltekniska Laboratorium och Rikspolisstyrelsen varit med och utformat passen så att de ska vara så säkra som möjligt. En trend har varit att försöka byta ut personuppgifter och bild genom att lägga en tunn plast med nya uppgifter över de gamla. Det ska vara helt omöjligt med de nya passen som har en hel radda med säkerhetsinslag. Bland annat finns bild, födelsedatum och passnummer på flera olika ställen.

Det nya passet har också ett stads- och landskapstema med stilistiska byggnader från svenska städer. På ett av bladen i passet finns en skylt där det står Ockelbo med versaler.

– Det är i microtext och kan bara ses med bra förstoring. Den detaljen är svår att imitera och är en säkerhetsdetalj, berättar Helena Andersson på SKL.

Att det blev just Ockelbo har hon ingen förklaring till utan hänvisar till designteamet. Ansvarig för det är Staffan Tilling på Rikspolisstyrelsen.

– Jag har varit med och godkänt designen. Vi brukar peta in små orter på passen, det har vi gjort genom årens lopp. Vi pekar på kartan och det namnet tar vi. Det kunde ha varit den ort där jag har min sommarstuga men det har redan varit med, berättar Staffan Tilling skrattande.

Att det skulle ha något med prins Daniel att göra förnekar han. Kan det då vara så att någon i designteamet har kopplingar till just Ockelbo?

– Det känner jag inte till. Jag rotar inte i personalens förflutna.

Mer än så får vi inte veta men klart är att namnet Ockelbo kommer att spridas över världen även om ingen ser det.

Mer läsning

Annons