Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre män greps efter dödsskotten

/
  • Foto: NICK BLACKMON Upplösningen. En polisbil kör i hög fart från villan. I baksätet sitter de två gripna männen.

GÄVLE
Vid 22-tiden på måndagskvällen sköts 70-årige Claes Andersson till döds på sin egen gårdsplan i Ockelbo. Senare kröp en polis fram till 70-åringen - då hade han dött av skador i bröstet och buken.

Annons
Enda vittnet till det brutala mordet är den 64-åriga hustrun, som chockades svårt. Hon var i huset när de misstänkta männen från Hälsingland kom dit för att stjäla parets bil.
Grälet avbröts av ett skott när maken skulle fösa undan gevärspipan. Hustrun, som såg sin make falla till marken, flydde ur huset bakvägen.
Hon sprang till en granne. Därifrån ringde man polisen som slog en järnring kring 70-åringens hus. På småtimmarna gav 26-åringen och hans ett år yngre kamrat upp.
En tredje gripen är en 29-årig gävlebo, nyligen frigiven från ett långt straff för knarkbrott. Han försökte fly men greps på en buss vid en infart till Gävle.

Larmade polisen
29-åringen tros ha bultat på hos en kvinna tidigt på morgonen och bett att få låna telefonen för att ringa taxi. Det fick han, men efteråt larmade kvinnan polis.
Man lyckades hejda taxiföraren som var på väg att hämta upp 29-åringen. När polisen nådde den angivna platsen i Ockelbo var 29-åringen borta. Han kan ha blivit misstänksam när taxin dröjde.
Efter ett tips stoppades en länsbuss vid norra infarten och 29-åringen kunde gripas odramatiskt tio i sju på morgonen. Ingen medpassagerare skadades.

Skott mot poliser
För 29-åringen och två män från Hälsingland började den dygnslånga brottsturnén med bilstöld, fortsatte med omfattande vapenstöld och skottlossning mot två polismän.
Innan den, enligt samma misstankar, slutade med mord.
I samma ögonblick som alla i trion var gripna påbörjades det som kan bli en komplicerad mordutredning. Efter en intensiv tisdag var spaningsledare Anders Sjödin nöjd med bevisläget:
- Det är relativt gott, säger han.
Man vet att 29-åringen från Gävle övergav sina kumpaner, en 25-åring från Stocka i norra Hälsingland och en 26-åring från Söderhamn.
Men inte när.

Tre män i Mazdan
Den 64-åriga hustrun, som var enda vittnet till mordet, har enligt uppgift från polisen sett två män när hennes make sköts - sannolikt de två från Hälsingland som greps i 70-åringens hus efter att ha belägrats av Nationella Insatsstyrkan.
Polisen har starka misstankar att 29-åringen fortfarande var i följe med de andra två bara någon timme före mordet. De polismän som utsattes för skottlossning i Stenbäcken nära Ockelbo såg tre personer i den vita Mazda som stals tidigare under dagen i Söderhamn.
Vittnesuppgifter kommer troligen att binda alla tre män till den grova vapenstölden minuterna innan, när man slog till mot en gård i Vansbron där den 25-årige sonen var hemma.
Men polisen kan inte utesluta att 29-åringen höll vakt vid 70-åringens hus i Ockelbo. Lika litet som man kan utesluta att han höll i vapnet när skott riktades mot två polismän.
Enligt anhållningsbeslutet från åklagaren Mikael Hammarstrand är 29-åringen misstänkt för mordförsök, grov stöld och bilstöld. Han ska ha varit med när bilen stals, när man slog till mot gården för att stjäla vapen och när man öppnade eld mot polisen.
26-åringen och den ett år yngre kamraten från Hälsingland misstänks dessutom för mordet på 70-åringen. Om polisen inte säkrar fingeravtryck från en av männen på mordvapnet, ett gevär, kan de skylla på varandra. Det skedde i det så kallade Lindomefallet med friande dom som följd.
Det var i går inte känt om de misstänkta nekade till brott.

Dömd för knarkbrott
29-åringen dömdes så sent som i december av Gävle tingsrätt till åtta månaders fängelse för narkotikabrott. Han hade erkänt innehav av knappt 60 gram amfetamin. Då hade han fyra gånger tidigare dömts för mindre allvarliga brott.
29-åringen ska ha lärt känna männen från Hälsingland genom narkotikamissbruket. Både 25-åringen och 26-åringen har tidigare dömts för ett stort antal narkotikabrott och mindre allvarliga brott.
Det finns en misshandelsdom men inga våldsbrott som är i närheten av mord.
Polisen genomförde en teknisk undersökning av mordplatsen, av polisbilen som den beskjutna patrullen färdades i, på gården i Vansbron och i den vita Mazda som gärningsmännens stulit.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons