Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft år för butiken i Åmot

/

Butiken ligger vackert belägen vid Hammardammen. Det har den gjort sedan slutet av 1920-talet. Men nu kämpar Konsum i Åmot i motvind. Resultatet är ingen munter historia och den största anledningen är medlemmarna.

Annons

Det senaste året har inte varit ljust för Coop Nära i Åmot. Äldreboendet Jägarbacken gick tidigare under året i konkurs och med det förlorade butiken en stor kund som handlade för tusentals kronor varje månad.

– Det går mycket sämre än förra året, säger Anette Larsson, butikschef.

Den stora utgiftsposten är återbäringen till medlemmarna. Varje månad betalas mellan 15 000 och 20 000 kronor ut till medlemmarna.

Årets siffror ser inte heller ljusa ut. Till och med november i år har butiken ett underskott på 200 000 kronor och av de pengarna står återbäringen till medlemmarna för 157 000 kronor.

Det kan jämföras med 2010 då vinsten landade på närmare 100 000 kronor. Återbäringen är ingenting som butiken kommer undan och för att den inte ska gå under ekonomiskt måste omsättningen öka. Men kundunderlaget är konstant.

Under sommaren är det en annan sak. Då kommer sommargästerna.

– Turisterna som har stugor här i trakten är väldigt lojala. De är väldigt måna om att butiken finns kvar och handlar ofta och mycket hos oss.

Försvann butiken skulle både sommargäster och bybor tvingas åka de två milen till Ockelbo för att få sköta handlingen, allt från mjölk till veckohandling, eftersom det inte finns någon annan butik i Åmot.

Under de senaste åren har det dock skett en del förändringar. 2009 lade OKQ8 ner bensinstationen som låg vid butiken. Ersättningen blev en vinst för Konsum.

– Nu är det vi som äger cisternen och all utrustning. Dalviks kvarn äger bensinen och vi får provision på försäljningen. Det är mycket bättre än tidigare, då ägde OKQ8 hela anläggningen, säger Anette Larsson.

I oktober kom också ett positivt besked när behandlingshemmet Villa Bocilla som tagit över och lokalerna efter äldreboendet började handla hos Anette Larsson.

– De har blivit en storkund som till och med handlar mer än vad Jägarbacken gjorde. Så vi får väl se positivt på framtiden. Nog tror jag att de flesta vill ha oss kvar, säger hon.

Mer läsning

Annons