Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: En riktig hönsmamma

/
  • Ingegärd Stadell har fött upp höns sedan 1985 och älskar de små liven.
  • Hönsmamman är väldigt beskyddande om sina kycklingar och när någon närmar sig kacklar hon och burrar upp sig.
  • 20 små kycklingar värpte hon fram. Nu uppfostrar hönsmamman de små liven för att rusta dem på gården där inga krav finns.
  • 20 små kycklingar värpte hon fram. Nu uppfostrar hönsmamman de små liven för att rusta dem på gården där inga krav finns.
  • Kycklingarna är nyfikna och har ännu inte förstått faror som kan finnas. De låter sig lätt lyftas upp i Ingegärds händer där de sitter och piper.

På en gård utanför Ockelbo hände något ovanligt för en vecka sedan. En av hönorna som håller hus i ladugården värpte fram 20 ägg på en gång. Pappa Conny sade inte mycket, men verkade nöjd med tillskottet.

Annons

På en gård utanför Ockelbo bor Ingergärd Stadell. Det luktar stall och hö på vändplanen. Ängarna brer ut sig på var sida om huset och på andra sidan stallbacken står dörrarna till ladan öppna. Inifrån hörs kacklandet av höns som väntar på att få komma ut på gården och springa av sig, picka några frön från backen och hålla uppsikt för räven. Först ut, som sig bör, är tuppen Conny. Det är en ståtlig herre som minst sagt verkar trivas med sin roll. Det kan bero på att han har sällskap av 25 höns och 40 kycklingar.

För en vecka sedan märkte Ingegärd hur en av hönorna började lägga ägg, men inte ville sluta.

– Hon fortsatte tills hon värpt fram 20 stycken. Sedan låg hon och ruvade i 21 dygn.

När hon reste sig tittade 19 små kycklingar fram, den 20:e var lite svag så Ingegärd tog med ägget in i huset. Lade det på en varm handduk under en lampa och efter några dagar hördes pip inifrån vardagsrummet och fram tittade kyckling nummer 20. Ungen fick hjälp ur ägget och tvättades av innan den återlämnades till mamma och syskon.

En vecka efter kläckning bor de i en egen del av stallet där mamman och barnen får vara ifred. De gula små tussarna springer runt sin mamma och piper, pickar och klänger. Ingegärd Stadell berättar att de gula små nykomlingarna gillar att leka på mamma.

– De brukar klättra upp på henne och sitta där. Annars brukar de klämma sig in under henne. Det ser ut som att hon ligger och guppar på vattnet.

Hon läste i tidningen Land att en höna någon annanstans i Sverige hade fått 16 kycklingar, men Ingegärd Stadell är inte imponerad.

– Blaha blaha, tänkte jag. Så jag ringde tidningen och sade att jag har en höna här som fått 20 kycklingar, men de ville inte ha med fler fjäderfän i tidningen.

Hon fick sina första höns 1985 och man kan nog säga att det har utvecklats till en passion. Hon pratar med sina kära pullor och ger dem förstklassig mat (i hönsvärlden). På menyn står allt som oftast rester från hemlagad mat, hembakat bröd och lite säd. Det går nog också att påstå att det är lite av en dröm att bo här om man är höna, ingen press på att producera ägg till en hungrig industri.

– De lever loppan här, lever och värper i lugn och ro och sedan blir de pensionärer och kan ta det lugnt.

Mer läsning

Annons