Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Tårtkalas avslutade besöket i Ockelbo

/
  • Fotografikonen Charles Hammarsten från Svensk Damtidning tog sig tid att hjälpa Anna Johnsson att få bukt med svåra inställningar på kameran.
  • Kronprinsessparet passade att hälsa på de minsta. Engla Gummison, Ingrid och Kerstin Engblom-Yamdee var dock lite blyga, men kronprinsessan tyckte att de var riktiga gullungar.
  • Efter lunchen på Wij Trädgårdar vankades det efterrätt. 210 tårtor dukades upp i trädgården och kronprinsessparet lät sig väl smakas.
  • Mats Rosén från Mattes Bröd i Ockelbo och Urban Gisselson från Tewes konditori i Söderhamn stod för tårtbuffén. Enligt deras beräkningar skulle tårtan räcka till 1000 personer. Det bjöds på skogsbärstårta, prinsesstårta och Agnetatårta.
  • Lördagens första besök gick till Wij valsverk. Där fick Daniel och Victoria möta den gamla bruksmiljön, något som de tog del av med stort intresse.
  • När tårtbuffén skulle serveras hoppade Lisa Hallgren och andra elever på trädgårdsmästarutbildningen in för att hjälpa till. Lisa Hallgren blev lite förvånad när Victoria kom fram och frågade om tårtorna, men kul var det.
  • Under besöket vid Wij Trådgårdar fick Victoria och Daniel ett Bergskörsbärsträd i gåva. De fick själva plantera det och Daniel lovade att komma förbi och vattna nästa gång de är ute och går i området.
  • När de planterade trädet sade Daniel till Annica Gullberg: om ni någon gång ser två initialer inristade på trädet, så är det för att vi har suttit under det.

Under tre intensiva dagar har kronprinsessparet besökt. På lördagen sade de hej då till Ockelbo med tårtkalas och spontanbesök i en ölstuga.

Annons

På lördagen fortsatte den rojalistiska yran i Ockelbo. Förmiddagen var en folkfest på Wij Trädgårdar där kronprinsessparet började med att få en guidad tur på valsverket. Daniel var klädd i en grå kritsträcksrandig kostym med blå skjorta till och ljusgrön slips. Victoria bar en gräddvit dräkt med guldbrodyr på kragen. Men när de kom på morgonen fick de syn på en viss ung dam som stod och vinkade. Det var Emma Nääs som följde dem under fredagen. Igår hade hon åkt till Wij Trädgårdar för att få en sista glimt av kronprinsessparet och Daniel skrattade när han såg henne.

– Jaså du är här igen, sade han, klappade henne på axeln och skrattade.

Efter visningen, som gick via Turbin konsthantverkares utställning, väntade trädgårdsmästare Lars Krantz på att få visa dem skogens trädgård. De stannade till vid ett par utplacerade stenar där vatten porlar upp ur hål. Lars Krantz passade på att berätta om en incident från förra sommaren. Det var en kvinna som frågade om hon fick svalka av sig i vattnet. Han trodde att hon skulle skölja av ansiktet, men istället drog hon upp kjolen och satte sig på stenen. Kronprinsessparet skrattade högt åt historien. Efter det vände sig Daniel och Victoria lite spontant till pressen en stund.

– Jag tycker att ni har hållit sams väldigt bra den här resan, sade Victoria.

Daniel berättade att han var nöjd med besöket.

– De här dagarna har varit helt suveräna. Allt har varit helt otroligt trevligt, sade han.

– Vi har mötts av en otrolig värme här och vi är mycket stolta över att få förmedla den värme som finns här, hoppas att även pressen känner av den, sade Victoria.

Under lördagen var hela Wij Trädgårdar full av besökare som ville se kronprinsessparet. De följde deras väg upp från trädgården till herrgårdshuset där en scen hade byggts upp och därifrån berättade Annica Gullberg, utbildningsledare för trädgårdsutbildningen om syftet med skolan. Hon avslutade talet med att skänka en present till Daniel och Victoria, ett Bergskörsbärsträd. Tillsammans gick de ner till Ekbacken och planterade gåvan.

Annica Gullberg berättade att Daniel var väldigt skämtsam och han sade att han och Victoria brukar gå promenader i närheten och skulle passa på att ta en sväng förbi nästa gång.

– Han sade att de skulle gå ner och vattna nästa gång de gick förbi. Sedan förklarade han att om vi någon gång ser två initialer inristade på trädet, så är det för att de har suttit därunder, säger hon.

Efter trädplanteringen var det tänkt att paret skulle gå direkt och äta lunch, men Daniel och Victoria hade andra planer. Under fredagens middag fick de nämligen smaka på det lokalt bryggda Jädraölet. Så som en sista minuten grej smet de upp till ölstugan för att titta hur det såg ut. När de kom ut väntade nyfikna besökare, en av dem var Kerstin Engblom-Yamdee, 1 år. Hon höll sig tätt intill mamma när Victoria kom ut och gick fram, hälsade och utbrast: oh vilken gullunge.

Dagen på Wij Trädgårdar avslutades med ett enormt tårtkalas. 210 tårtor radades upp i trädgården och enligt konditor Mats Rosén, som även bakade till bröllopsfirandet i Ockelbo, fanns tårta för 1000 personer. Men först ut att smaka på läckerheterna som bestod av skogsbärstårta med tallskott, prinsesstårta och den locka specialiteten Agnetatårta, var givetvis Daniel och Victoria, vilket de gjorde med glädje. Victoria tog friskt täten i den tilltagande blåsten och skämtade med Mats Rosén som tog emot.

– Håll i hatten, för nu blåser det, sade hon.

Sedan såg hon tårtorna och brast ut:

– Titta vad härligt!

De fick konditorsrockar med sina namn broderade som de satte på sig och sedan kunde festen börja. De testade alla tre sorter och Victoria noterade att det fanns tårta så att det räckte till alla.

– Vad fantastiskt, det är tårta så långt ögat når. Ska det va´, så ska det va´, sade hon skämtsamt.

På frågan vilken tårta som var hennes favorit var svaret givet: Agnetatårtan.

Sedan fick hon några frågor om hur hon upplever Ockelbo.

– Det är fantastiskt, att vi kan komma hit och ladda om batterierna när vi behöver. Vi får vara i fred, vi får den respekten här.

Daniel berättade att han tyckte det var kul att komma hem på besök och lovprisade också bemötandet som de har fått. Men han kunde inte låta bli att ge en skämtsam känga till pressen.

– Det är väldigt speciellt här, det är en trygghet. Men det händer ju att en och annan slinker igenom, sade han och blinkade åt fotograferna.

Efter tårtkalaset bar det av mot Gävle och travet och premiärloppet av H. K. H Prins Daniels lopp.

Mer läsning

Annons