Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvätteri riskerar åtal

En arbetare satt fast med armen i en maskin i fler minuter tills rätt nödstopp hittades. Nu riskerar Berendsens tvätteri åtal. Bland annat för att inte ha undersökt och bedömt riskerna på arbetsplatsen.

Annons

Det var den 22 juli 2010 som olyckan skedde på Berendsens tvätteri i Ockelbo. En arbetstagare skulle kontrollera ett missljud från en torklinje och fastnade då med högra overallärmen mellan transportbandet och drivrullen.

Även vänster arm drogs in mellan valsen och bandet. Arbetaren satt fastklämd mellan tre och fem minuter innan kollegorna fann den rätta nödstoppen.

Arbetaren bröt vänster arm på två ställen och fick skavskador.

Efteråt gjordes en utredning som visade att det saknades skydd mot maskinens rörliga delar och övriga funktioner som var farliga.

Enligt Arbetsmiljöverket har Berendsens tvätteri låtit bli att undersöka och bedöma de risker som finns vid drift, felsökning, service och reparationsarbeten på arbetsplatsen.

Inte heller ska där ha funnits skriftliga instruktioner för hur man går till väga när man jobbar vid och med maskinerna.

Arbetsmiljöverket anmärker även på att fler nödstoppsknappar var i närheten av varandra utan att det tydligt framgick till vilken maskin var och en hörde.

Arbetsmiljöverket anser att bristerna är så allvarliga att det finns skäl för åtal. Ärendet har därför lämnats över till en åklagare.

Mer läsning

Annons