Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg skjuten i Ockelbo

Efter en månadslång skyddsjakt sköts en varg i Ockelbo på söndagen. Det är oklart om det är samma varg som attackerat fårbesättningar och tagit en hund men vargens oskygga beteende tyder på det.

Annons

– Jag hoppas och tror att det är samma varg, men man kan inte vara säker, säger jaktledaren.
Vargen som observerats flera gånger förra veckan följde i lördags efter en man som var ute med sin hund.

Då försökte skyddsjaktslaget få tag på vargen men misslyckades. Jaktlyckan var emellertid bättre tidigt på söndagsmorgonen då vargen återvände till samma plats.
– Vargen blev avlivad på en gräsmatta klockan sex på morgonen. Vi var på samma plats dagen innan men då fick vi inte tag på den, säger ledaren för skyddsjaktlaget.

Det har pågått skyddsjakt på varg i Ockelbo sen en månad tillbaka efter det att flera fårbesättningar attackerats och en varg varit inne på en gårdsplan och tagit en hund.

Om det var samma varg som avlivades i morse kan jaktlaget inte bekräfta men mycket tyder på det.
– Det var en fullvuxen varg och täckning och kön stämmer med den andra vargen. Jag misstänker att det är samma varg men jag är inte säker.

Det tidsbegränsade skyddsjaktstillståndet på varg i Ockelbo skulle upphört nu på onsdag.

Jaktledaren tror att många är lättade att jägarna hann fälla djuret i tid.
– Jag tror många ute i byarna känner sig nöjda, det är inte trevligt att ha en oskygg varg i krokarna. Det är ett respektingivande rovdjur.

Efter det att djuret avlivats transporterade polis vargen för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Enligt Hans Nordin, som är naturbevakare på länsstyrelsen, ska man där försöka ta reda på om det är samma varg som oroat boende runt Ockelbo de senaste månaderna. Men han befarar att det kan bli svårt
– Det går att ta reda på ursprunget på vargen. Men jag tror inte det finns något DNA samlat från platser där vargen varit tidigare. Då går det inte att ta reda på om det är samma varg.

Men enligt rapporterna som naturbevakaren fått tyder mycket på att det trots allt är samma varg.
– Beteendet är kartlagt och den skjutna vargen verkar ha visat upp samma beteende, säger Hans Nordin.

Erik Bergström

Mer läsning

Annons