Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghona ska få sändare

Sju vargar markerar revir utanför Åmot. Bland dem finns en alfahona som ska få sändare för att kunna ta emot djurparksvalpar.

– En helikopter med veterinärer väntar på att flocken ska ringas in, säger naturbevakaren Sone Persson.

Annons

GD har tidigare skrivit om projektet att placera ut vargvalpar från djurparker i befintliga revir. Valparna ska sedan tas om hand av tikar i reviren.

Tanken är att de adopterade vargarna ska ingå i tikens egen kull och därför förses de utvalda tikarna med sändare så att man vet när de föder egna valpar.

En av de aktuella tikarna finns i det så kallade Sjösvedenreviret som expanderar och nu markerar revir nära centrala Åmot i Ockelbo kommun.

Spår av sju vargar har nyligen, i söndags, observerats bland annat vid Larsbovägen utanför Åmot.

Sone Persson, naturbevakare åt Länsstyrelsen Gävleborg, har spårat vargarna från Hälsingland och säger att det handlar om ett cirka 5,7 kilo- meter långt revir.

– Den sydöstligaste gränsen tycks ligga utanför Åmot, säger han.

Personal från länsstyrelsen är i området för att ringa in flocken så att dess alfahona ska kunna märkas med en sändare. För dem gäller det att ta tillfället i akt eftersom vargarna bara kan spåras när marken är snötäckt.

– En helikopter med veterinärer står beredda att lyfta när flocken är inringad. Två revir i länet är aktuella för djurparksvalparna: Sjösvedenreviret och Korsåreviret, säger Sone Persson.

Arbetet görs på uppdrag av Naturvårdsverket med Helene Lindahl Vik som projektledare.

– Totalt handlar det om 14 revir som ska pekas ut av länsstyrelserna i Mellansverige enligt ett regeringsuppdrag. Ett av kriterierna för urvalet är att det ska finnas märkta tikar. Men jag tror vi lyckas märka max tio. Projektet görs för att få större genetisk variation på vargstammen, säger hon.

När beslutet ska tas om i vilka revir vargvalparna ska placeras är ännu oklart.

Mer läsning

Annons