Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargobduktion avgör åtal

Vargen som sköts i Ockelbo obduceras nu i Uppsala. Där undersöks om skadorna överensstämmer med jägarens beskrivning av händelsen.

– Om så är fallet läggs nog fallet ned, säger polisinspektör Sven Lind.

Annons

Det var i söndags morse som vargen sköts till döds i Gåsbo utanför Ockelbo. Jägaren berättade efteråt att han varit ute och jagat rådjur när hans hund attackerades och att han skjutit vargen för att skydda hunden.

Polisens tekniker kom snart till platsen och gjorde en undersökning. Enligt polisen hade mannen avlossat två skott, varav ett var dödande.

En rutinmässig anmälan om grovt jaktbrott gjordes efter händelsen.

Nu har vargen skickats för undersökning till Statens Veterinärmediciniska anstalt, SVA, i Uppsala. Obduktionen ska ge svar på om vargens skador styrker jägarens berättelse om händelseförloppet.

– Om skadorna stämmer överens med berättelsen så görs nog inte så mycket mer i det här fallet, säger polisinspektör Sven Lind.

Per Mellström är rovdjursansvarig inom Jägareförbundets Ockelbokrets. Han har tidigare sagt att händelsen var mycket omtumlande för jägaren.

Enligt Per Mellström är det väldigt sällsynt att en varg skjuts för att försvara ett tamdjur, speciellt när det gäller hund.

– Tidigare har det hänt att personer lyckats skrämma bort en varg när den varit på väg att angripa tamdjur. Men jag tror att det här var första gången i länet, i varje fall när det gäller jakt, som en varg skjutits för att förhindra ett angrepp.

Mer läsning

Annons