Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värme och energi fyllde Wij Trädgårdar

/
 • Landshövding Barbro Holmberg förklarade Eldtemplet invigt och applåderades av kronprinsessparet.
 • Barbro och Lars Krantz från Wij Trädgårdar var naturligtvis med på invigningen av Eldtemplet. Det här har Lars drömt om i över tio år.
 • Tussen Formgren strålade i kapp med kvällssolen.
 • Malin Eriksson, VD för Wij Trädgårdar, i samspråk med landshövding Barbro Holmberg.
 • – Vad fin du är, sa Daniel till mamma Ewa när fick kramas om. Systern Anna väntar på sin tur.
 • Pär Erlandsson spelade nyckelharpa för kronprinsessparet när de anlände och fick en personlig hälsning direkt från Victoria.
 • Monica Åkeson, turismansvarig, passade på att föreviga ögonblicket.
 • Kommunchef Lars Sjödin med hustrun Monica var naturligtvis inbjudna.
 • Anna Söderström och Hellevi Björn från IKEA stod för middagsdukningen.– Det var surrealistiskt när inbjudan kom. Vi var här förra året också. Vi kanske ska ordna något varje år?!, sa Hillevi Björn.
 • Svante Stockselius har länge varit Ockelbos representant ute i världen. Nu har han fått bra draghjälp av Daniel.– Härligt att det händer något och att Ockelbo hamnar i rikets fokus.
 • Anna Schönning, kommunfullmäktiges ordförande, var på plats.
 • Kram på dig syrran. Det blev ett kärt återseende när Daniel fick krama om sin familj. Till vänster står systern Annas sambo Mikael Söderström. Victoria passade på att krama om svärmor.

Fredagskvällen kom att handla om värme och energi. Det var precis vad kronprinsessan Victoria och prins Daniel utstrålade vid invigningen av Eldtemplet i Wij Trädgårdar.

Annons

Mitt på dagen hade tidsschemat spruckit med ungefär 45 minuter. När gästerna började anlända i god tid till Wij Trädgårdar var frågan hur länge de skulle få vänta. Men landshövdingen bytte om i Högbo i stället för på slottet för att spara tid och någon programpunkt ströks. Prick klockan sju, precis enligt schemat, gled minibussen med kronprinsessparet in. Trots tidspressen strålade det av värme och energi om både Victoria och Daniel. De välkomnades av en polska, spelad på nyckelharpa av Pär Erlandsson från Vallsbo.

Daniel och Victoria ställde glatt och villigt upp sig för fotograferna och skämtade friskt med media.

– Det här får ni inte missa, va, skojade Daniel.

Victoria berättade att de folkdräkter från Ockelbo de hade på sig var en bröllopsgåva och att det denna dag var premiär för dem att bära dräkterna. Hon noterade också att fotograferna fick plåta i motljus. En reporter ville veta vad kronprinsessan tyckte så mycket om med Ockelbo.

– Jag tog det bästa de hade, log hon glatt och kramade Daniels arm.

Så var det då dags för invigning. Malin Eriksson, VD för Wij Trädgårdar, hälsade alla välkomna.

– Det här är en av Sveriges vackraste platser så det kan inte heta biogasanläggning.

Anläggningens namn är vackrare än så: Eldtemplet.

– Wij inspirerar till det goda i livet och bland det viktigaste är att vara klimatsmart. Den här anläggningen ska försörja nuvarande och kommande byggnader med energi, sa landshövding Barbro Holmberg i sitt invigningstal innan hon öppnade dörren till Eldtemplet och lät kronprinsessparet gå in.

Knappt hade de kommit in förrän Victoria vände tillbaka, stack ut huvudet genom dörren, riktade sig till nyckelharpspelaren och sa:

– Tack Pär!

Pär Erlandsson blev förstås glad över att hans musik uppskattades och berättade att han träffat kronprinsessan förut. Då var det på Erik Sahlströms institut i Tobo för fyra år sedan när han studerade där.

– Hon fick en egen nyckelharpa då men jag vet inte om hon kan spela.

Så blev det dags för alla 86 gäster att hälsa på kronprinsessparet. Speciellt för Daniel fanns många vänner och bekanta bland gästerna så många fick kramar och en extra pratstund.

Lite vid sidan av väntade Olle och Ewa Westling samt Daniels syster med sambo. När alla de andra gästerna hälsat blev det äntligen deras tur.

– Vad fin du är, sa Daniel till sin mamma.

Ewa Westling fick också en extra lång och varm kram av sin svärdotter.

Efter nästan en timme av invigning, mingel och handskakningar vandrade så kronprinsessparet med gäster till kulturmagasinet för middag. Magasinet som för övrigt uppförts av samme Pär som tidigare under kvällen spelade nyckelharpa och fått en egen hälsning av kronprinsessan.

Mer läsning

Annons