Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viran ska överraska Victoria

/
  • Den här bilden av Victorias far som fyraårig lillprins ska Viran Larsson, 103, skänka till kronprinsessan när hon besöker äldreboendet Bysjöstrand.
  • Alla de saker som Tony Warren använde sig av när han målade bröllopspresenten till Victoria och Daniel klassas som en kulturskatt och får inte förstöras. Här håller han äpplet som han en gång målade av.
  • Ulrika Lindblom och Eva Larsson ska se till att besökarna får kaka till kaffet på Perslundaskolan – en kaka som eleverna bakat på hemkunskapen.

Förberedelserna i Ockelbo pågick in i det sista inför kronprinsessparets besök. Viran Larsson, 103, övade på en dikt som hon ska läsa upp för paret.

– Jag har läst om sagoprinsessor och sagoprinsar men ingen av dem går upp mot Victoria och Daniel, säger hon.

Annons

Konstnären Tony Warren var sent i går i full färd med att göra i ordning en liten faluröd stuga på biblioteket. Där ska han ställa ut alla de saker som användes när han målade bröllopspresenten till brudparet i fjol.

Victoria och Daniel gör sitt första besök hos honom och då handlar det alltså om ett kärt återseende eftersom han personligen åkte till Stockholms slott för att överlämna tavlan.

I utställningen ingår också ett bildspel med de fotografier som GD:s fotograf AnnaKarin Björnström tog vid överlämnandet i Sibyllas våning på slottet.

Alla saker som nu ställs ut har av Nordiska museet klassats som en kulturskatt och får inte förstöras.

Victoria och Daniel är med när utställningen invigs och då tänker Tony Warren ta tillfället i akt att avslöja den kod som gömmer sig i målningen.

Nästa anhalt blir äldreboendet Bysjöstrand där bland andra Viran Larsson, 103, ska ta emot dem.

När hon föddes 1908 var Victorias farfars farfar, Gustav V, kung och honom såg hon en gång i Storvik.

Viran har också sett Gustav VI Adolf när han och prinsessan Louise besökte Ovansjö kyrka.

– Min make, Anders Larsson, var en av marskalkarna som tog emot dem, säger hon.

– Jag såg också Gustav VI Adolf när han och prins Bertil besökte Hamrånge. Där bodde jag i 54 år. Men jag är född i Ovansjö.

Viran Larson är trots sin höga ålder i mycket god vigör och väldigt uppspelt inför dagens besök.

– Det ska bli alldeles underbart att träffa Victoria och Daniel.

Hon tänker läsa upp en dikt och skänka ett jättelikt fotografi som föreställer Gustav VI Adolf och vår nuvarande kung när han var fyra år och kallades för lillprinsen.

Efter en rundvandring på Bysjöstrand väntar lunchen på Perslundaskolan med ekologisk köttfärslimpa på menyn.

När GD besökte skolköket i går hade personalen fullt upp med att preparera köttfärslimpan och göra i ordning en kaka som eleverna bakat åt paret under hemkunskapen.

– Kärleksmums heter kakan och ska bjudas till kaffet. Alla elever ska också få en bit. Jag gissar att det rör sig om cirka 225 kakbitar, säger kökschefen Ulrika Lindblom.

Mer läsning

Annons