Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wij trädgårdar får låna två miljoner

/
  • Wij trädgårdar har tagit över herrgården och gjort investeringar. Men det har kostat på.

Wij trädgårdar behöver två miljoner kronor. Kommunstyrelsen gör nu tummen upp till att låna ut en miljon och gå i borgen för samma summa.

– Wij trädgårdar är en viktig aktör för utvecklingen i Ockelbo, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, S.

Annons

Wij trädgårdar har ansökt om lån hos banken. Men banken vill endast låna ut en miljon och då under förutsättning att kommunen borgar för att lånet återbetalas.

Wij trädgårdar vill också låna en miljon kronor direkt av Ockelbo kommun. Båda lånen ska vara återbetalda till den sista december 2015.

Av de två miljonerna handlar en om en förlängning av den checkkredit som brukar ges för att täcka utgifterna vid lågsäsongen under månaderna kring årsskiftet.

– Vi behöver rörelsekapital under lågsäsongen. Men sedan jobbar vi igen de pengarna under trädgårdssäsongen, säger vd:n Malin Eriksson.

Just pengar till lågsäsongen är inget ovanligt. Mer ovanligt är däremot att det behövs en extra miljon på grund av de renoveringar och investeringar som har gjorts och väntar nästa år.

– Vi har lagt ned pengar på fastigheter och det sätter sina spår. Investeringar har gjorts i herrgården som vi tog över. Trädgårdens hus har målats om och här finns 43 toaletter som behöver underhåll, säger Malin Eriksson.

Hon medger att det myckna regnandet i sommar fått negativa konsekvenser på besöksnäringen.

– Vi har inte fått de intäkter vi behöver och ligger lite back.

Redan i dag står kommunen i borgen för lån på drygt 4, 6 miljoner kronor till Wij Säteri och Wij trädgårdar.

Ekonomichefen Joachim Krüger anser att en utökad kommunal borgen ger Wij trädgårdar möjlighet att fortsätta utveckla sin verksamhet.

Ockelbo kommun får ofta kritik av allmänheten för det ekonomiska stöd som ges till Wij trädgårdar.

Magnus Jonsson går i svaromål:

– Viktigt är att påpeka att det är kommunen som äger Wij trädgårdar och att vi därför har ansvar. I dagsläget gör vi bedömningen att Wij trädgårdar innebär en positiv marknadsföring för kommunen.

– Wij Trädgårdar är en viktig aktör för utvecklingen i Ockelbo, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, S.

Mer läsning

Annons