Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbogåvan ska få en hedersplats

Tony Warren lämnade under torsdagen över sin oljemålning till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling på Stockholms slott.

En bröllopsgåva som rönte stor uppskattning hos brudparet.

– Den ska få en hedersplats, sa Victoria.

Klockan sju på morgonen lämnade en limousine torget i Ockelbo. Exakt 11.10 styrde den in till Inre Borggården vid Stockholms slott.

Ur bilen klev Ockelbokonstnären Tony Warren och hans sambo Lena Jansson. Efter dem kom två lakejer, Bo Levin och Leif Söderström i varsin folkdräkt, en från Ockelbo, den andra från Rättvik.

– Vi vill visa att gåvan är från oss och våra grannar, förklarade Tony Warren.

Lena Jansson hade även hon en folkdräkt på sig och i handen höll hon en bukett med liljekonvaljer som plockats på Sjöbacken i Ockelbo.

Oljemålningen låg i en brudkista byggd av gammalt trä och med beslag som smitts av Sandvikensonen Johan Sandström, mer känd som Sme-Johan.

I den fanns också en bok med hälsning från Tony Warren och de sponsorer som sett till att målningen kunde förverkligas.

Om halsen hade Tony Warren en nyckel kring ett band.

– Nyckeln går till låset på kistan. Brudparet får själva öppna låset om de vill, sa Tony Warren

Lakejerna lyfte brudkistan ur bilen och bar den efter konstnären uppför trapporna och genom Drabantsalen mot prinsessan Sibyllas våning. Samma sal där förlovningen tillkännagavs och där kungen brukar ge audienser.

Processen anfördes av en ceremonimästare och till sång av Stockholms studentsångare.

Därinne hjälpte Daniel Westling till att bära kistan och vända den åt rätt håll. Det var också han som fick nyckeln och äran att öppna locket.

När kronprinsessan Victoria såg oljemålningen lyste hon upp och sa att den skulle få en hedersplats i hemmet på Haga slott.

Så räckte Lena Jansson över liljekonvaljerna till Victoria som förtjust luktade på dem flera gånger.

Innan Tony Warren och sambon lämnade salen hälsade de på kungen och drottningen.

Processen drog ut på tiden eftersom Tony hamnade i långt samspråk med kungen.

– Vi pratade om äpplet på tavlan och om Karl XIV Johan, sa Tony Warren efteråt.

– Jag har som målare lärt mig känna många nyanser hos människor. Min känsla var att Victoria och Daniel uppskattade bröllopsgåvan.

Han berättar att tavlan symboliserar deras kärlekssaga och innefattar en hemlig kod.

– Men jag avslöjade aldrig koden för dem.

Han kände framför allt lättnad över att ha överräckt tavlan.

– Otroligt skönt. Det känns som att jag lämnat över något som många velat att jag ska lämna över. En gåva från Ockelbo, regionen och hela Sverige. Brudparet lovade att de skulle komma och hälsa på mig i ateljén någon gång.

På Yttre Borggården hade folk samlats och när Tony Warren kom dit omringades han direkt av journalister som ställde frågor om hur han upplevt händelsen.