Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oddbjörn visar sina retroprylar

Gengaständstickor, massor av kameror och en tårtkartong från Sjöstrands konditori i Gävle.

På vinden på Eskön har Oddbjörn Hedin byggt upp ett litet museum med en del av allt han samlat på sig.

– Hade jag varit djur hade jag varit en ekorre, säger han.

Annons

Egentligen hade han hoppats kunna öppna ett kameramuseum i Gävle, men planerna sprack.

– Jag hade klart med Lättings om att använda tre rum där, för jag har hela kamerahistorien. Det enda som krävdes var att jag skulle kunna få ut någon lön. Men det fanns inga pengar, sa Kultur & Fritid, berättar han.

Nu finns en del av de 500 kameror som han samlat på sig i stället i huset som Oddbjörn och Ann-Christine Hedin hyr på Eskön. I huset, som är byggt på 1850-talet, fanns en gång i tiden både butik och telegrafstation, men nu är det upprustat och retromuseet finns i en del av den tidigare oinredda vinden.

– Var har du haft alla de här grejerna, undrade frun, när jag hade varit hemma i källaren och grävt fram dem, berättar Oddbjörn Hedin. För på museet finns inte bara massor av kameror. Samlingen av gamla verktyg finns där också, glasögon från monokel till dagen modeller, leksaksbilar, attiraljer för rakning, campingutrustning...

– Den där termosen höll jag på och jagade i 1,5 år på Tradera, Jag hade redan flaskan, kepsen och matdosan men tyckte att det skulle vara en blekgrön termos med blekgul kork till. Och till slut hittade jag den, säger han.

– Många kommer inte ihåg sånt, men jag visste att det hade funnits termosar med just den färgen. Jag är en nörd, lite galen, säger han.

Oddbjörn Hedin har alltid samlat på saker. Hans pappa var auktionsförrättare och en och annan sak har han hittat när han hjälpt till att ta vara på dödsbon.

– Tårtkartongen låg ihopvikt i ett linneskåp, sånt finns ju inte kvar annars. Och den här kistan fastnade jag för eftersom den har tillhört fängelsedirektören Viktor Cedergren. Hade inte namnet stått på kistan hade den inte varit lika intressant, säger han.

Numera går han aldrig på loppisar och han har slutat köpa saker på Tradera, säger Oddbjörn Hedin. Men visst finns det en och annan sak han gärna skulle komplettera sina samlingar med.

– En sådan där söndagsskolesparbössa med en liten pojke som tackar för pengarna skulle jag vilja ha. När jag fyllde sju år fick jag med mig sju femöringar till söndagsskolan så pojken bockade sju gånger för mig, säger han.

– De fanns i varenda söndagsskola, men de har blivit känsliga så de är undanplockade. Men hittar jag en så köper jag nog den, säger han.

Annons