Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odlade cannabis i medicinskt syfte i sin lägenhet – slipper fängelse

I sin lägenhet i Andersberg odlade mannen minst 230 gram cannabis.
Eftersom tingsrätten antar att THC-halten var låg slipper han fängelse.

Mannen som är i 25-årsåldern har erkänt att han har odlat cannabis. Men eftersom han gjorde det för eget bruk i "medicinskt syfte" och polisens beslag till största delen bestod av stjälkar och blad anser han att brottet ska betraktas som ringa narkotikabrott.

Gävle tingsrätt resonerar kring detta i domen och konstaterar att det i första hand är cannabisplantans blomställningar som innehåller höga halter av den aktiva substansen THC. Halten i den cannabis som beslagtogs uppmättes aldrig men tingsrätten antar att den var relativt låg.

Läs mer: Två månaders fängelse för cannabis

Mannen har tidigare dömts för bland annat stöld, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Enligt frivården har han missbruksproblem och får just nu subutex – ett läkemedel som kan användas för behandling av exempelvis heroinberoende patienter.

Narkotikabrott kan ge fängelse. Men med tanke på den låga THC-halten, mannens personliga förhållanden och att han endast har odlat för eget bruk ska påföljden bli skyddstillsyn med missbruksbehandling, skriver tingrätten.