Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odlade cannabis i medicinskt syfte i sin lägenhet – slipper fängelse

I sin lägenhet i Andersberg odlade mannen minst 230 gram cannabis.
Eftersom tingsrätten antar att THC-halten var låg slipper han fängelse.

Annons

Mannen som är i 25-årsåldern har erkänt att han har odlat cannabis. Men eftersom han gjorde det för eget bruk i "medicinskt syfte" och polisens beslag till största delen bestod av stjälkar och blad anser han att brottet ska betraktas som ringa narkotikabrott.

Gävle tingsrätt resonerar kring detta i domen och konstaterar att det i första hand är cannabisplantans blomställningar som innehåller höga halter av den aktiva substansen THC. Halten i den cannabis som beslagtogs uppmättes aldrig men tingsrätten antar att den var relativt låg.

Läs mer: Två månaders fängelse för cannabis

Mannen har tidigare dömts för bland annat stöld, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Enligt frivården har han missbruksproblem och får just nu subutex – ett läkemedel som kan användas för behandling av exempelvis heroinberoende patienter.

Narkotikabrott kan ge fängelse. Men med tanke på den låga THC-halten, mannens personliga förhållanden och att han endast har odlat för eget bruk ska påföljden bli skyddstillsyn med missbruksbehandling, skriver tingrätten.