Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenig nämnd tog beslut om Norrsätraskolan

På tisdagen sade kunskapsnämnden ja till finansieringen av en ny storskola.
Beslutet togs trots att oppositionspartierna ville bordlägga frågan.
– Det har gått ganska snabbt och vi ville få fler svar, säger Helena Sjöberg, FP.

På tisdagen skulle kunskapsnämnden ta beslut om de ekonomiska konsekvenserna för att göra Norrsätraskolan till en storskola.

Redan i februari tog nämnden beslutet att skolan ska utökas till att ha allt från F-klasser till årskurs nio med parallella klasser i varje årskurs.

När det beslutet togs var kostnaderna helt okända, men under sammanträdet på tisdagen fanns siffrorna.

Totalt beräknas omställningen kosta 38 miljoner kronor över tre år, pengar som ska rymmas inom budget. För kostnaden under 2015 räknar nämnden med att använda sin buffert på 7,5 miljoner.

Inför tisdagens beslut var dock M, FP och SD inte nöjda med beredningen av förslaget.

– Det har varit ett ganska snabbt ärende. Jag anser att det här borde ha beretts mycket bättre och att vi inte fattade beslut på volley. Framförhållningen borde ha varit bättre. Det man kan kräva är att man fattar beslut när man har konsekvenserna klara för sig, säger Helena Sjöberg.

Tillsammans med M och SD ville de därför bordlägga frågan och vänta med beslutet till sammanträdet i juni. Oppositionspartierna ville även att en konsekvensanalys skulle göras.

Den skulle då omfatta lokalutnyttjandet för andra berörda verksamheter, arbetssituationen för både lärare och elever samt kommunens totala kostnad, med anledning av Norrsätraskolans utökning.

– Det är ett stort beslut. Det får konsekvenser längre fram när det utvidgas. Det kommer att öka på kommande år och kommer får konsekvenser för CVL och andra skolor.

Yrkandet avslogs dock och beslut togs att godkänna de ekonomiska konsekvenserna.

Precis som i februari reserverade sig M, FP och SD mot beslutet.