Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om budgetramar

Vänstern ville höja skatten. Den borgerliga oppositionen ville spara mer pengar i reserv.
Men inget av förslagen vann gehör när kommunfullmäktige i Sandviken i går beslutade om de nya budgetramarna.

I stället blev det majoritetsförslaget från Socialdemokraterna och Centerpartiet som röstades igenom med stöd av Ny ordning och Miljöpartiet.

Som GD tidigare berättat väljer majoriteten att helt stryka det så kallade finansiella målet på 20,2 miljoner kronor i reserv nästa år. Orsaken är finanskrisen och kraftigt minskade skatteintäkter. I stället pytsas pengarna ut på olika verksamheter, mest på skolan som får sju miljoner. Lika mycket läggs också i en pott för oförutsedda utgifter.

Men Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna ogillade förslaget. De ville i stället behålla 10,7 miljoner kronor av det finansiella målet och minska investeringstakten.

– Det oroar mig att majoriteten delar ut allt som finns, sa Riitta-Liisa Björk, M.

– Det är viktigt att hålla ordning och reda på pengarna eftersom kommunen sannolikt kommer att gå med underskott, sa Daniel Didricksson, KD.

Men förslaget ifrågasattes av majoriteten som ville veta konkret vad oppositionen ville dra in på.

Inte heller vänstern fick igenom sitt förslag om att höja skatten med 50 öre för att ha råd att satsa på förskolan, skolan och äldreomsorgen.