Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om politikerarvoden

SANDVIKENSandvikens politiker är oense om sina arvoden.

Annons
Det är främst frågan om ersättning till oppositionsråden som orsakat debatt.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet har lagt ett förslag. Övriga partier ett annat.
Däremot är samtliga överens om nivåerna för ordförandena i de nya nämnderna. Det kommer att ge kunskapsnämndens tilltänkta ordförande, Klas Palmér, ett arvode på 21 600 kronor i månaden.
Gefle Dagblad har tidigare berättat om det förslag till politikerarvoden den kommande mandatperioden som politikerna haft att diskutera.
Ulf Gillström är den tjänsteman på kommunen som tog fram ett första arvodesförslag. I det föreslogs bland annat att kunskapsnämndens ordförande ska få 50 procents ersättning och att övriga nämndordförande skulle få en ersättning på 40 procent.
Arvoderingen i kommunen baseras på en riksdagsmannalön, i dag 43 200 kronor.
Det förslag som socialdemokraterna och vänsterpartiet nu enats om följer i stora delar det ursprungliga men en del justeringar har gjorts.
Bland annat vill man ge oppositionsråden högre ersättning. Däremot föreslås miljöpartiet, som har ett mandat i kommunfullmäktige, inte få någon oppositionsrådsplats alls.
Partier med fem mandat - det vill säga folkpartiet och moderaterna - får 35-procentig ersättning. I det ursprungliga förslaget föreslogs 30 procent.
Moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet har lagt ett annat förslag. I det får oppositionen mer ersättning.
Partier med fem mandat får i de fem partiernas förslag halvtidsarvoderade oppositionsråd. Partier med fyra mandat (det vill säga centerpartiet och kristdemokraterna) får en ersättning på 40 procent. Miljöpartiet skulle få en 20-procentig ersättning.
Den höjning av oppositionsrådsersättningarna som socialdemokraterna och vänsterpartiet erbjöd räckte inte för oppositionen.
Det blev därför ingen enighet i arvodeskommittén som på måndagen sammanträdde för sista gången. Oppositionen är kritisk mot s- och v-förslaget.
- Det verkar som om det är en bortmanövrering på gång för att få bort oppositionen, säger Lennart Jörtsö, folkpartistisk representant i arvodeskommittén.
Kommittén tar inget beslut utan ger endast ett förslag. Eftersom man inte kunde enas skickas båda förslagen till fullmäktige som fattar beslut.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se