Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om turordning efter varslen på Sandvik

Förhandlingarna om det stora varslet på Sandvik kärvar. Orsaken är oenighet om turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, LAS.
– Vi har helt olika syn, säger Bosse Boström på IFMetall.

I november lade Sandvik sitt hittills största varsel. 900 anställda i Sandviken berördes och sedan dess har många gått och väntat på besked om hur det blir med jobben och vilka som tvingas sluta på Sandvik. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden och stötestenen har varit just turordningsreglerna.

IFMetall på Sandvik har tagit hjälp av sitt förbund, men hittills har man inte lyckats komma till någon samlad lösning. I dag ska parterna träffas på nytt.

– Jag vet inte hur det går. Jag hoppas att vi kan komma överens, säger Bosse Boström.

Sandik vill inte kommentera läget i förhandlingarna, men det är inte ovanligt att de senaste månadernas våg av varsel slutar i oenighet på lokal nivå.

– Det har blivit svårare att komma överens. För varje gång man säger upp folk blir det kärvare, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IFMetall.

Han är inte förvånad över utvecklingen. När krisen började var arbetsgivare och fack ofta eniga om turordningen. Nu är det fler lokala förhandlingar som slutar i oenighet och de centrala parterna får ta över.

Anställningstiden är bara en av faktorerna som avgör turordningen. Från arbetsgivarsidan framhålls ofta också kvalifikationer, och för de argumenten kan det också finnas stöd i lagen. För de lokala fackliga organisationerna kan det bli en mycket svår nöt att knäcka.

– Det är en jobbig fråga att hantera, säger Pekka Säikkälä.

– Den är inte svart eller vit, utan det finns gråzoner, och det är svårt att säga i förväg vad som är rätt eller fel. Till slut är det Arbetsdomstolen som avgör.