Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ofarligare än korpfotboll?

GÄVLETvå killar slogs med svärd, yxor och knivar i Bomhus i tisdags.Det beskedet hade kunnat locka en och annan polis att rycka ut, om inte killarna hade haft medeltida rustningar på sig.

De tillhör föreningen Balders hird, och reser land och rike runt för att slåss.
Johan Davidsson och Rikard Zetterquist ser ut som om de kommit direkt från en filminspelning. De har brynja, läderharnesk och puffiga medeltidsbyxor på sig.
Johan har en hjälm i kraftigt läder med skräckinjagande mönster på huvudet.
De är beväpnade med knivar, bredsvärd och stridsyxor, och skyddar sig med var sin rödsvart sköld när de går i "envig", det vill säga slåss med varandra på medeltidsvis.
- Vi har två regler. "Slå inte på huvudet eller under knäna", och "Så hårt som du slår på mej slår jag på dej", förklarar Johan.
Sedan börjar de slåss framför en intresserad ung publik som storögt konstaterar att "det där måste göra ont".
Och det gör det också, säger Johan.
Men inte ondare än att de skrattar efteråt.
Då har Rikard "blivit nedstucken", och ligger och ber om nåd på marken.
En ordentlig blåtira på Johan vittnar om att det ibland kan gå mycket vildare till än så här.
- Men vi har lägre skadefrekvens än vad korpfotbollen har. I slaget vid Hastings var vi 1 200 personer som slogs i tre dagar, och bara två personer behövde uppsöka läkare, skrattar Johan.
Stridsuppvisningen var en del i medeltidssatsningen i Bomhus på Valborg.
Här kunde man även prova på yxkastning, armborstskytte, ponnyridning och mycket annat i en medeltidsby i miniatyr komplett med gycklare och köpmän. Arrangemanget lockade flera hundra nyfikna besökare.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist@gd.se