Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offensivt parti med kontroversiell ledare

Nya Hoforspartiet går till val på ett brett program i politikens mittfåra.
Men initiativtagaren Peter Hillblom är också en kontroversiell person. 2012 upplät han plats till det nazistiska Svenskarnas parti på sin debattsida.

På tisdagen släppte det nybildade Hoforspartiet sitt partiprogram inför höstens kommunval. Det är ett brett program som spänner över många politiska fält.

Där finns löften om att stimulera näringslivet, om att säga nej till vinstdrivande företag inom vård och omsorg och om satsningar på utbildning och miljö.

Partiet lägger också flera konkreta förslag. Ett handlar att sjösätta olika projekt som ska resultera i förbättrad turistinformation.

Det här kostar ju pengar, liksom mycket annat av det ni vill göra. Var ska pengarna tas ifrån?

– Kan man lägga åtta miljoner kronor på en bowlinghall så kan vi nog lägga en eller två miljoner på att få fram vettigt marknadsföringsmaterial.

– Det handlar inte om några jättesummor och vi är övertygade om att det går att hitta resurser, säger Peter Hillblom.

Enligt Hillblom är det massor av människor som hört av sig och som vill engagera sig i det nya partiet. Bland annat har läraren och idrottsprofilen Mattias Strand lanserats som en av kandidaterna.

Peter Hillblom är mest känd som mannen bakom Hoforsbloggen men han har också stått bakom debattsidan Framtid Hofors. Där gav han för knappt två år sedan plats åt ett inlägg från nazistiska Svenskarnas parti.

– Det handlade framför allt om att försöka föra en dialog. Tanken var också att försöka skrämma de andra partierna lite och få till exempel S att vakna. Men så blev det ju inte.

Det här är ju ett parti med en nazistisk ideologi, hur tänker du kring det?

– Det har man ju förstått långt senare. Jag trodde inte att det var något i stil med Vitt ariskt motstånd men nu verkar det ju som att det är det.

Ångrar du att du publicerade debattartikeln?

– Både ja och nej. Jag vill ju att alla ska få komma till tals... Men hade det funnits något kränkande i den hade den inte publicerats.

Artikeln från Svenskarnas parti handlade om det eftersatta underhållet av kommunens lekplatser.