Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offer för trafiken

KUNGSGÅRDEN
Rådjuren lever farligt i vinter.
Snön har gjort att rådjuren har svårt att hitta mat i skogen och djuren drar sig in i bebyggelsen för att finna föda.

Det finns många som lägger ut mat till rådjuren, men då är det bäst om den utlagda maten kommer en bra bit från trafikerade vägar.
Många rådjur förvirrar sig också ut på vägarna och blir trafikoffer.
- Bara inom Borrsjöåns jaktvårdsområde här i Kungsgården har 13 rådjur trafikdödats under januari, säger Hans Hedblom, viltspårare och en av ungefär tio jägare i Sandvikens kommun som har tillstånd att inom detaljplanerat område avliva trafikskadat vilt och bedriva skyddsjakt.

Nya samtal dagligen
Dagligen får Hans Hedblom telefonsamtal från polisen att det är dags att söka upp skadade eller döda rådjur.
- Det har hänt att vi tvingats in i bostadsområden för att leta skadade rådjur, fortsätter Hans Hedblom. Jag hoppas att de som bor där har förståelse när vi jägare gör våra eftersök. Det handlar inte om någon jakt.
Det har också hänt att Hans Hedblom har fått småspydiga kommentarer när han letat efter skadade rådjur i tätbebyggda områden.
I Sandviken har 50 rådjur trafikdödats under året.
- Är det någon bilist som kör på ett rådjur ska personen ringa till polisen, förklarar Hans Hedblom. Sedan ringer polisen till berörda jaktlag som ser till att rådjuret fraktas bort.
- Det är viktigt att bilisten markerar platsen där rådjursolyckan ägt rum, menar Hedblom. Då blir det lättare för jägaren att spåra upp djuret.

Väj inte för rådjuren
En bilist ska inte väja för ett rådjur som står på vägen. Skadorna blir oftast betydligt allvarligare om bilen kör av vägen eller frontalkrockar med mötande bil än om rådjuret blir på kört.
Även inne i tätbebyggda samhällen finns det dödliga fällor för rådjuren. Nyligen fastnade ett rådjur i ett staket och benet bröts när djuret försökte ta sig loss. Det finns tydliga märken på trästaketet och både blod och avskrapat hår visar djurets dödskamp.
- Till slut kom rådjuret loss, säger Hans Hedblom. Men det gick inte att rädda livet på det.
Vad händer då med de döda rådjuren? Jo en del läggs ut till örnmat.
JÖRGEN LARSSON