Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offret med och styr jakten på mördaren

Den vanligtvis mästerlige regissören Peter Jackson (”Sagan om ringen” och ”King Kong”) tror uppenbarligen på att livet fortsätter någonstans ovan där. Här låter han 14-åriga Susie komma tillbaka till hemtrakten för att spöklikt hålla koll på händelseutvecklingen efter att hon blivit offer för en äcklig pedofil och seriemördare.

Filmen bygger på en bestseller av Alice Sejbold och den borde kännas stark då den är smärtsamt verklighetsnära det ofattbara. Men tyvärr slår det övernaturliga över medan skådespelet känns ytligt och påklistrat.

Stanley Tucci gör emellertid vad han kan av den synnerligen obehagliga rollen som den sjuke, iskalle våldtäktsmannen Mr Harvey. Denne enstöring bor granne med trebarnsfamiljen, vars lycka och harmoni han slår i spillror på ett brutalt sätt.

Susies förtvivlade pappa (spelad av Mark Wahlberg) gör allt för att bringa klarhet i dotterns försvinnande och får oväntad hjälp i mördarjakten av just offret från ”andra sidan”. Susies liv efter detta tillbringas i ett landskap som närmast är psykedeliskt med vackert foto och ljudslingor. Osökt kom jag att tänka på Beatles-klassikern ”Lucy In The Sky With Diamonds”.

Jackson har en intressant berättarstil, storyn är obehaglig och sorglig men spänningen borde ha drivits upp några snäpp till. Förutsättningarna fanns ju.

Stefan Andersson