Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oförändrat straff för torgmisshandel

SANDVIKENStraffet på tre års fängelse står fast. Det blev hovrättens dom för den 23-årige man som i oktober dömdes av Sandvikens tingsrätt, bland annat för den grova misshandeln på Jerntorget i slutet av augusti. 42-årige Hasse Persson misshandlades då svårt när han ingrep när ett handikappat par trakasserades på torget. 23-åringen är även dömd för att ha misshandlat en 39-årig gävlebo svårt med ett järnrör vid ett tidigare tillfälle i somras. 39-åringen fick lårbenet avslaget.

Annons
Hovrätten ändrar inte heller skadeståndsbeloppet på sammanlagt närmare 176 000 kronor som 23-åringen ska betala fyra av sina offer.
Hasse Persson säger att han tycker det är skönt att straffet inte mildrades.
- Det känns bra. Har man gjort så mycket skada ska det kännas. Sen kan man förstås alltid tycka att det är lågt ändå, säger han.

Förändrade livet
Han säger att det han fick utstå på Jerntorget har förändrat hans liv. Han blev fasthållen, fick upprepade sparkar och slag mot huvudet och resten av kroppen och blev dessutom biten.
- Jag har ständig svår värk i ryggen och känner yrsel när jag tittar upp eller ner. Det här är inget man vill, att gå så här. Det blir en begränsad tillvaro, säger han.
Från att ha jobbat heltid jobbar han nu halvtid. Men han säger att de fysiska skadorna inte är det värsta.
- Det är väl kanske lite lättare nu, men den psykiska biten har varit klart värre än den fysiska. Jag vaknar hela tiden på nätterna. Det är svårt att släppa en sån här sak. Minnesbilderna är kvar. Man undrar vad som hade kunnat hända. Och man undrar om man kommer att få gå så här nu, om jag får dras med skadorna.
Hans försvarare, advokat Lars Häggström, är lättad över hovrättens dom.
- Det här är rätt och riktigt. Det känns jätteskönt för Hasse Persson, som blir sämre och sämre. Den psykiska biten håller på att ta sönder honom. Men det här är i alla fall bra.
Även en 15-åring ska ha varit med vid misshandeln och deltagit aktivt genom att flera gånger sparka Hasse Persson, bland annat i huvudet. Eftersom han vid händelsen ännu inte hade hunnit fylla 15 år har han inte kunnat åtalas. Han var dock kallad som vittne till tingsrättens förhandling, men kom inte. Men i hovrätten fanns han på plats.
- Men med honom händer ju inget. Han får inget straff eftersom han var under 15, säger Lars Häggström.

Ogillade åtalspunkt
Men trots att straff eller skadestånd inte ändras i hovrättens ogillar rätten ändå en av åtalspunkterna för misshandel av handikappade Ola Jansson. Hovrätten tycker inte att bevisningen räcker för att styrka att 23-åringen under bussresan från Ålandsbåten till Jerntorget skulle ha slagit Ola Jansson i huvudet. Men advokat Eva Nordenskiöld, som företräder det handikappade paret, är ändå inte besviken.
- Nej, det är såna här nyansskillnader som kan uppstå mellan olika domstolar. Det kommer fram lite olika uppgifter. Det viktiga är att hovrätten inte har ändrat påföljden, att den ändå har sett den samlade brottsligheten som så pass allvarlig att den bör leda till tre års fängelse, säger Eva Nordenskiöld.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se