Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Ofta vet de inte vad de bråkar om

GÄVLE Fortfarande tiger telefonerna i polisens kommunikationscentral. Gävleborna har inte fyllnat till än. Så kommer första samtalet om "bråk i bostad".
- Nu börjar det, säger Hans-Olof Sundström, vakthavande befäl.

Enda julprydnaden är en anspråkslös plastgran i ett hörn av det stora rummet. Kanske också att en matiné på storbildsskärmen skvallrar om julafton, men ingen tittar. Övriga monitorer går till bevakningskameror vid polishusets entréer och grindar men ingen vill tala med Gävlepolisen just nu.
- Förmiddagarna brukar vara lugna på julafton. Det kan vara trafiken som ställer till det. Men det där verkar folk ha lärt sig. De ger sig av i tid, säger Hans-Olof Sundström.

Inga avåkningar eller allvarliga olyckor rapporteras och väglaget är bra. Utom befälet arbetar tre operatörer med att ta emot allmänhetens samtal. Någon enstaka ringer för att önska polisen en god jul.
- Ja, faktiskt. Folk är positiva. De har inte fått i sig spriten än, säger Eddie Bikoff, som arbetar till 23.00.

Under dagarna före julafton ökar självmorden och polisen får oftare ge handräckning till psykiatrin. Många mår dåligt i jultider när man förväntas må bra.
På själva julafton kommer alkohol in i bilden. För några dagar sedan släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, siffror över antalet anmälda misshandelsbrott varje dag under förra året. På julafton blir fler kvinnor slagna än under en genomsnittlig dag. En lättnad var det å andra sidan att barn mellan sju och 14 år blir slagna i mindre omfattning än den genomsnittliga dagen - julafton ska ju som bekant vara barnens högtid.
Under julaftonsdygnet i fjol åkte polispatrullerna på 90 uppdrag av olika slag som resulterade i en så kallad händelserapport. I år jobbade tre polispatruller i Gästrikland. I stället för att vara med den egna familjen åkte poliserna till andra familjer där alkohol ställt till det.

- Ofta vet de inte vad de bråkar om. Det kan vara fjärrkontrollen, säger Hans-Olof Sundström när drygt två timmar återstår till Kalle Anka.

Operatören Patricia Andersson tar emot ett samtal. Familjedrama kräver en insats från polisen. Julmatinén rullar obekymrat vidare.
- Nu börjar det, säger Hans-Olof Sundström och tar plats bakom dataskärmarna.

Mats Hedström