Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ogiltigt körkort gav präst böter

SANDVIKEN15 000 kronor i böter. Det blev domen för den präst i västra Gästrikland som kört bil trots att hans körkort var indraget, en följd av att han tidigare dömts för grovt rattfylleri. Mannen förnekar brott.

Vid rättegången i Sandvikens tingsrätt för två veckor sedan medgav mannen att han kört bil utan giltigt körkort.
Han hävdade att han inte hade förstått att han inte fick köra bil eftersom ingen hade krävt att han skulle lämna ifrån sig sitt körkort.
Prästen avslöjades i december förra året när han kom till en trafikolycka för att hjälpa till. Polisen kontrollerade mannens körkort, som var ogiltigt, och mannen åtalades för grov olovlig körning.

Grovt rattfylleri
Det var för tre år sedan som Sandvikens tingsrätt dömde mannen för grovt rattfylleri sedan han hösten 1998 kört bil med nästan två promille alkohol i blodet.
Ett träd intill kyrkan satte stopp för färden. Polis hämtade och grep sedan mannen som satt kvar i bilen med motorn rusande.
Han erkände först brott, men ändrade sig sedan och hävdade att han, först efter krocken, druckit ur en flaska likör för att lugna sig. Den förklaringen trodde varken tingsrätt eller hovrätt på och mannen dömdes till skyddstillsyn i kombination med ett vårdprogram.
Prästen fick efter ett beslut från domkapitlet behålla sitt arbete. Körkortet drogs dock in. Men prästen fortsatte att köra bil. För det får han nu alltså betala 15 000 kronor.
Tingsrätten tror inte på mannen förklaring om att han inte insett att körkortet var ogiltigt. "För att en bilförares påstående att han trodde sig vara berättigad till att köra bil, ehuru så inte var fallet, skall förtjäna tilltro måste särskilda omständigheter föreligga. Några sådana omständigheter föreligger inte i målet", skriver tingsrätten i domen.
Mannen har slutat som präst i sin församling efter en överenskommelse med församlingen som ger honom två årslöner som kompensation.
Vid rättegången berättade prästen att han kommer att flytta från orten.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se