Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohlys kamrater inga kommunister

GÄVLE De lokala vänsterpartisterna spolar kommunismen. Partiledaren Lars Ohly får däremot kalla sig för kommunist om han vill, anser v-politikerna i Gävle. Från hälsingehåll låter det annorlunda.
- Det är hög tid att vi en gång för alla rensar ut gammelkommunismen ur partiet, säger landstingsledamoten Marcus Häggström från Söderhamn.

I Söderhamn finns även planer på att de lokala vänsterpartisterna ska skriva till Lars Ohly och uppmana honom att ta avstånd från kommunismen.
De senaste veckorna har debatten om vänsterpartiets förflutna varit livlig. Till stor del på grund av uppgifter i SVT:s program Uppdrag granskning. Det handlar bland annat om mobbningen av de så kallade Kirunasvenskarna, förre partiledaren Lars Werners täta kontakter med Östtyskland och Lars Ohlys vilja att kalla sig kommunist, trots att partiet tog bort beteckningen redan i början av 90-talet.

- Men anledningen till att vi tog bort k:et var inte att vi skulle jaga bort kommunisterna utan för att öppna upp partiet till att bli en front för alla vänsterorienterade personer i Sverige, berättar Fakhroddin Fani, avgående ledamot i kommunfullmäktige i Gävle.
Han kallar sig dock inte själv för kommunist.
GD har pratat med de flesta av vänsterns ledamöter i Gävles kommunfullmäktige och i landstingets fullmäktige för att pejla läget i diskussionen kring partiet.

Samtliga utom oppositionsrådet Ulla Andersson i Gävle vill ogärna beteckna sig som kommunister.
För Ulla Andersson står begreppet för ett klasslöst samhälle fritt från förtryck. För andra kan det vara synonymt med en brutal förtryckarregim som Sovjetunionen eller Kina.
Det beror helt och hållet på vad man lägger in för betydelse i begreppet kommunism.
Att Lars Ohly kallar sig för kommunist är något som irriterat flera partivänner i landet. En del har till och med krävt en extra partikongress för att diskutera frågan. Något partistyrelsen sagt nej till.
GD:s enkätundersökning visar att Gävlepolitikerna är betydligt mer fördragsamma med hans ideologiska beteckning än vad hälsingekollegorna i landstinget är. Vad det beror på har vi dock inget svar på.

De flesta av vänsterpartisterna tycker dock att det är tråkigt med den uppmärksamhet som tar fokus från det vardagspolitiska arbetet. De flesta partierna har nog lik i lasten, konstaterar Ulla Andersson. Men just nu är det v som hamnat i mediernas drev, samtidigt som man tydligt driver på för ekonomisk demokrati och öppenhet.
Fakhroddin Fani menar att högerkrafterna passar på att utnyttja läget maximalt för att angripa och smutskasta partiet.
- Det är inte första gången och det är klart att det är tröttsamt. Men, jag tror ändå att det kan vara nyttigt för oss själva att rannsaka oss och diskutera mera utåt, säger Marita Engström.

Mattias J Kjellin
026-15 96 12
mattias.kjellin@gd.se

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se