Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka trycket mot Eritrea

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea i över sju år, kommer att släppas. Det påstod Eritreas ambassadör i Sverige, Yonas Manna, i en intervju i Göteborgs-Posten i veckan.

Ambassadören gav dock inga klara besked om när det kan tänkas ske, utan budskapet som framfördes till Isaaks barn var ett kort och cyniskt ”lycka till”.

Sveriges och EU:s påtryckningar betecknar han som lönlösa. Och förslaget att EU ska skära ned på biståndet om inte de politiska fångarna i Eritrea släpps kallar han för ”utpressning”:

”Det andas kolonialism för mig. Det är oerhört vulgärt att hota på det sättet.”

Förutsättningen för en frigivning är istället att säkerhetssituationen förbättras – vad det nu innebär i en diktatur, som ser motståndare i alla som tycker annorlunda, både inom och utom landets gränser.

Ett tydligt budskap lyckades Manna i alla fall få fram: Eritrea vill inte ha någon inblandning i vad som betraktas som landets interna angelägenheter. Men det betyder inte att svenska UD och svenska medier bör ta honom på orden.

Protesterna visar bara på att påtryckningarna från omvärlden faktiskt stör diktaturen. Den enda rimliga slutsatsen är öka trycket och höja rösten till dess att Dawit Isaak släpps fri.