Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade kostnader för socialbidrag

Kostnaderna för socialbidrag väntas öka med 3,5 miljarder de kommande två åren.
Enligt prognosen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är det ändrade regler för a-kassa och ökad arbetslöshet som är orsaken.

– Det är inte vår uppfattning att det är kommunerna som ska ta de arbetsmarknadspolitiska smällarna, säger Anders Knape (M) som är ordförande i SKL.
I Hofors märks att närliggande företag som Ovako och Sandvik inte tar in sommarvikarier.
– Det slår igenom så att de som tidigare hankade sig fram på tillfälliga jobb är hänvisade till socialkontoret, säger ekonomichefen Christer Ekendahl.
Han räknar med att kostnaderna för socialbidrag blir 4 miljoner dyrare än budgeterat.
Bland dem som nu tvingas söka socialbidrag finns människor som inte har a-kassa eller blivit utförsäkrade från a-kassan.
– Inte minst är det många unga vuxna som inte har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden eller fått a-kassa som nu har försörjningsstöd som enda inkomstkälla, säger Christin Johansson som är förbundsordförande på Akademikerförbundet SSR, vars medlemmar är oroliga för vad utvecklingen ska leda till.