Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat utländskt ägande i Sandvik

SANDVIKENDet svenska flaggskeppet Sandvik blir allt mindre blågult. Sedan 1996 har andelen utländska ägare mer än fördubblats, och i september ägdes mer än 37 procent av aktierna av utländska ägare.

Annons
- Jag ser det som positivt. Vi får en ökad bredd på ägandet, säger Heléne Gunnarson, informationsdirektör på Sandvik.
Sandvik följer trenden i de svenska börsbolagen. När de svenska institutionerna ändrar sin placeringsstrategi ger det utrymme för utländska ägare att träda in.
Ett exempel är Robur, ägd av Föreningssparbanken, och en av Sveriges största förvaltare. Deras uttalade policy är att inte vara dominerande ägare i de bolag de köper aktier i. Robur var länge en av Sandviks allra största ägare, och hade så sent som för två år sedan över tio procent av aktierna. Den sista september i år hade Robur minskat sitt innehav till 3,7 procent.

Utländska förvaltare
Den trenden öppnar vägen för det utländska kapitalet, när aktiehandeln i allmänhet blir alltmer global. Bland de tio största registrerade ägarna i Sandvik finns i dag fyra stora utländska förvaltare. Störst är amerikanska Chase Manhattan Bank, med åtta procent av aktierna. Bakom den institutionen döljer sig i sin tur flera mindre ägare.
Chase Manhattan Bank var för ett år sedan registrerat som den allra största ägaren i Sandvik, större än både Industrivärden och Handelsbanken, men har sedan dess minskat sitt innehav något.
Utlandsägandet är större i Sandvik än genomsnittet av de svenska börsbolagen. Men ökningen kommer förmodligen att mattas av, tror Heléne Gunnarson.
Intresset från privatpersoner är än så länge begränsat. Sandvikaktien är fortfarande krånglig att handla med för enskilda. Aktien är bara noterad på börserna i Stockholm och i London.
Sandvik har aktivt bearbetat de utländska investerarna sedan mitten av 90-talet. Resultatet har blivit att framför allt brittiska och amerikanska placerare, på senare tid även japanska, intresserat sig för Sandvikaktien. I förlängningen är det också bra för Sandviks affärer, tror Heléne Gunnarson.
- Det ökar kunskapen om Sandvik utomlands och det skapar ett större intresse för företaget.


Sven-Olof
Ekman
026-15 96 42 svenolof.ekman_gd.se