Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när ny hamnväg kan byggas

GÄVLEMånga väntar på en ny väg ner till Fredriksskans i Gävle, men trots att ett program för den nya hamntillfarten just varit ute på samråd är det långt i från klart när vägen kommer att byggas.

- Är man optimistisk så kanske bygget kommer i gång 2005 eller 2006. Är man pessimist så dröjer det ännu längre, säger David Eldrot, teknisk direktör i Gävle.
- Men det är en viktig investering. Gävle hamn är en angelägen fråga för hela regionen, säger han.
Enligt programförslaget ska den nya tillfarten till Fredriksskans gå i en båge genom skogspartiet öster om Källhagen och ansluta till nuvarande Fredriksskansvägen strax utanför hamnområdet.
För de villaägare i Källhagen som i dag plågas av buller och avgaser från den tunga lastbilstrafiken på Lerviksvägen betyder det att de i framtiden kommer att bo vid en lugn återvändsgata. Alla ridintresserade som håller till vid ridskolan i Lervik hoppas naturligtvis också på en ny väg.
Kommunens inställning är att vägen till Fredriksskans inte är en kommunal fråga. Vägen bör byggas av Vägverket.
- Vi kommer att ta upp en diskussion med Vägverket inom kort, säger David Eldrot.
- Finansieringen har vi överhuvudtaget inte börjat diskutera, men det är en stor investering som ligger på 60-70 miljoner kronor, och det är det svårt att få plats med i den kommunala investeringsbudgeten.
Sista dagen att lämna synpunkter på programförslaget är i dag, fredag. De synpunkter som kommit in hittills är i huvudsak positiva.
INGEGERD SÖRGARD