Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när ny hamnväg kan byggas

GÄVLEMånga väntar på en ny väg ner till Fredriksskans i Gävle, men trots att ett program för den nya hamntillfarten just varit ute på samråd är det långt i från klart när vägen kommer att byggas.

Annons
- Är man optimistisk så kanske bygget kommer i gång 2005 eller 2006. Är man pessimist så dröjer det ännu längre, säger David Eldrot, teknisk direktör i Gävle.
- Men det är en viktig investering. Gävle hamn är en angelägen fråga för hela regionen, säger han.
Enligt programförslaget ska den nya tillfarten till Fredriksskans gå i en båge genom skogspartiet öster om Källhagen och ansluta till nuvarande Fredriksskansvägen strax utanför hamnområdet.
För de villaägare i Källhagen som i dag plågas av buller och avgaser från den tunga lastbilstrafiken på Lerviksvägen betyder det att de i framtiden kommer att bo vid en lugn återvändsgata. Alla ridintresserade som håller till vid ridskolan i Lervik hoppas naturligtvis också på en ny väg.
Kommunens inställning är att vägen till Fredriksskans inte är en kommunal fråga. Vägen bör byggas av Vägverket.
- Vi kommer att ta upp en diskussion med Vägverket inom kort, säger David Eldrot.
- Finansieringen har vi överhuvudtaget inte börjat diskutera, men det är en stor investering som ligger på 60-70 miljoner kronor, och det är det svårt att få plats med i den kommunala investeringsbudgeten.
Sista dagen att lämna synpunkter på programförslaget är i dag, fredag. De synpunkter som kommit in hittills är i huvudsak positiva.
INGEGERD SÖRGARD