Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om Pascal hinner hem i tid

Claude Pascal, 28, får tillväxtnämndens mångfaldspris i år. Själv är han fast i hemlandet Kongo där han väntar på uppehållstillstånd.

GD har tidigare skrivit att tillväxtnämndens mångfaldspris på 10 000 kronor i år ges till Claude Pascal från Kongo. Priset delas ut i Stadsparken i Sandviken på nationaldagen den 6 juni.

Nu återstår frågan om pristagaren själv kan närvara vid ceremonin.

Han har nämligen, enligt gällande regler, blivit tvungen att återvända till hemlandet Kongo för att ansöka om uppehållstillstånd. Trots att han är gift med en svenska och paret väntar sitt första barn – som beräknas nedkomma i augusti.

Vänsterpartiets Kerstin Olsson har varit i kontakt med svenska ambassaden i Kinshasa och förklarat situationen.

– De säger att de följer gällande turordning. Primärt vill vi att han ska kunna återvända till förlossningen. Men så klart vill vi också ha hem honom till prisceremonin. I annat fall får hans fru ta emot priset.

Claude Pascal får priset för sitt starka engagemang och ideella arbete för ungdomar i Sandviken. Bland annat har han startat en taekwondo-förening för barn och ungdomar i åldern 5-19 år.

Priset delas ut för fjärde gången i år.