Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om tullens besparingar

GÄVLE
På tisdag nästa vecka presenterar Tullverket ett besparingsförslag på 82 miljoner kronor. Hur Gävle påverkas vill informationschefen Lars Andrén inte sia om.

Annons
- Besparingsförslaget är ett levande material som förändras hela tiden. I dagsläget kan vi inte lämna några kommentarer om hur hårt enskilda tullstationer drabbas, säger han.
De kommande nedskärningarna beror delvis på att Tullverket fått ett stort sparkrav från regeringen. Myndigheten måste också anpassa sig till arbetsbördan som förväntas bli mindre framöver.
- I maj nästa år får EU tio nya medlemmar. Det innebär att tullplikten för dessa länder försvinner och då minskar också antalet klareringsärenden, säger Lars Andrén.
Tullen i Gävle har elva anställda. De fem personer som jobbar med gränsskydd har på grund av hotbilden sitt arbete förlagt vid färjeläget i Norrtälje sedan några år tillbaks.
De sex som jobbar med klarering av import- och exportgods arbetar i huvudsak i Gävle hamn.
- Jag skulle tro att de tio nya medlemsländerna inte påverkar oss i så stor utsträckning. Mindre än tio procent av importen från de länderna hanteras i Norrland, säger Thomas Börjesson, chef för tullen i nedre norrlandsregionen.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se