Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart vem som avgör Kalles öde

Det blev inget beslut i går om vilket öde som väntar den numera rikskände älgkalven Kalle i Ockelbo. Nu måste Naturvårdsverket ta ställning till vem det är som egentligen ska fatta beslutet.
– Det känns som att Kalle är på väg att räddas, säger Lars Arkesjö på älgparken.

Annons

Under gårdagen var det meningen att Naturvårdsverket skulle fatta ett beslut om huruvida Kalle ska få stanna i älgparken i Mo eller inte. Men ärendet ledde till en lång och invecklad diskussion om juridiken.

– Vi trodde att det var vi som skulle fatta beslutet. Men när vi hade rotat riktigt ordentligt kom vi fram till att det är länsstyrelsen, sa Yvonne Lundell, handläggare på Naturvårdsverket, till GD i går eftermiddag.

Men riktigt så enkelt var det inte. När jurister på båda håll rotade lite till kom de fram till en annan bedömning. Sent på fredag eftermiddag var alla överens om att Naturvårdsverket måste fatta ett beslut i ärendet. Det beslutet kan i och för sig bli att Naturvårdsverket överlåter avgörandet till länsstyrelsen.

– Antingen fattar de beslutet själva eller så överlåter de det på oss, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Han hoppas på en snabb handläggning så att alla inblandade slipper gå i ovisshet.

– Framför allt är det inte bra för Lars Arkesjö eller älgparken att det dröjer, säger Daniel Hansson.

I väntan på ett beslut hoppas Lars Arkesjö på att kunna hitta en lösning för älgkalven, oavsett om den får stanna i Ockelbo eller inte.

– Kanske är det möjligt att han kan flytta till Kolmården eller Skansen, säger han.

För ungefär en månad sedan omhändertogs Kalle av Lars Arkesjö för vård i älgparken. Då hade älgkalven irrat runt i ett halvt dygn längs med en väg i Alfta. Sedan åklagaren Mikael Hammarstrand beslutade att Kalle skulle avlivas har kalven väckt engagemang i hela landet.

Det har bland annat startats en grupp med namnet ”Rädda Kalle!” på Facebook. Gruppen har över 2 200 medlemmar.

– Engagemanget har varit helt enormt. Häromdagen ringde kommunchefen Lars Sjödin och sa att jag har hela Ockelbo bakom mig. Jag blir jätteglad av allt stöd, säger Lars Arkesjö.

Förundersökningen om misstänkt jaktbrott lades senare ner, men nu ska alltså Naturvårdsverket, och kanske också länsstyrelsen, säga sitt.

Enligt Yvonne Lundell på Naturvårdsverket har det tidigare hänt att älgkalvar i Kalles situation har räddats.

– Det massmediala trycket blir till slut för stort. Även myndigheterna består av människor som har känslor, säger hon.