Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökning av knark och smuggelsprit

Hasch, kokain och LSD ökar i Gävle.
Och användandet går ner i åldrarna.
– Dubbelt så många 16-åringar har i dag provat hasch jämfört med 2005, säger Johnny Gustafsson, kommunens drogsamordnare.

Två gånger om året undersöks hur användandet av droger förändras i landets 20 största kommuner. Uppgifter samlas in från polisen, socialtjänsten och Föräldraföreningen mot narkotika.

Johnny Gustafsson sköter insamlandet i Gävle och gör en sammanställning. Den visar att hasch, kokain och LSD håller på att öka just nu.

– Jag visste från urinprov hos polisen att hasch och kokain ökat. Men blev förvånad över ökningen av LSD. Drogen finns här ibland, ibland inte. LSD är enda drogen på marknaden som blivit svagare genom åren, säger Johnny Gustafsson.

Han är övertygad om att ökningen främst beror på att Gävle saknar en gatulangningsgrupp hos polisen.

– Gruppen togs bort för tre år sen när det blev brist på poliser. Efteråt sjönk antalet tillslag av ringa narkotikabrott med 70 procent.

Gävle är också en av landets kommuner som har en socialtjänst utan fältverksamhet.

– Det innebär att de som håller på med droger kan göra det fredat, ingen jagar dem, de får inget motstånd.

Enligt undersökningen provar dubbelt så många 16-åringar hasch jämfört med för fyra år sedan. Ökningen av tobaksrökning ska ha ökat med nästan 100 procent i den åldersgruppen.

– Från tobak till hasch finns en koppling. Hasch och marijuana är dessutom mycket starkare i dag än förut.

Smuggelspriten ökar medan hembränningen minskar. Och enligt Johnny Gustafson är det inte bara professionella smugglare som tar in spriten för försäljning.

– Vanligt folk tar med sig stora mängder från utlandet. Många av dem säljer sen spriten till ungdomar.