Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Att förvirra är faktiskt en taktik som drabbar Faktiskt

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

En falsk faktagranskare Faktiskt försöker förstöra för faktagranskningsprojektet Faktiskt. Falska Faktiskt lanserades också före Faktiskt.SE. Det finns alltså de som aktivt jobbar för att du och andra ska bli förvirrade på nätet och metodiskt förstöra när andra försöker reda ut hur saker faktiskt förhåller sig.

Låt oss börja från början.

Faktiskt.SE är sajtnamnet på ett projekt inför valrörelsen som fått hård kritik innan projektet ens kommit igång. En del av kritiken är relevant, annat är missriktat eller medvetet vantolkat.

Det handlar om att SVT, SR, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Kit under onsdagen lanserade den gemensamma faktakollssajten Faktiskt.SE. Faktagranskningarna görs inte tillsammans av redaktionerna; utan man arbetar var och en för sig och kan komma att granska varandra. Det är alltså bibehållen redaktionell integritet. Däremot har man enat sig om gemensamma principer för faktakollarna. Arbetet samlas på ett och samma ställe, Faktiskt.SE.

Projektet har fått ett mindre utvecklingsbidrag på 1,9 miljoner kronor från den statliga innovationsfonden Vinnova för teknisk utveckling av den gemensamma samlingssajten.

Kritiken har varierat från relevanta ifrågasättanden (borde PS-bolag och privata bolag samarbeta, varför ta emot finansieringen och vad händer med förtroendet om kollen är undermålig) till rena konspirationsteorier om statligt styrd ”åsiktskartell”.

Men den här historien handlar inte om Faktiskt.SE utan faktiskt om det falska Faktiskt. Det som görs för att förvirra läsare, förstöra för originalet och undergräva förtroendet. Medan .SE-originalet just lanserades så körde den falska kopian av Faktiskt om på insidan och finns ute på nätet sedan ett par veckor. Ekot-chefen Olle Zachrison är inte direkt förvånad över att kopian dykt upp:

"Vi är medvetna om att en fejksite har dragits igång som försöker snylta på vår renommé. Det var väntat och exakt den typ av agerande som kan förväntas av icke-seriösa källor på nätet."

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, pekar på behovet bakom projektet med faktagranskaren.

”Det finns många sidor med obskyr högerextrem, faktaresistent och konspiratorisk profil. Vi behöver få ökat genomslag för den faktabaserade granskningen på sociala medier.”

Falska Faktiskt utformning är förvillande lik Faktiskt.SE. Den bluffande kopian kungör med stora bokstäver på sin förstasida att ”FAKTISKT FAKTAGRANSKAR NYHETER I MEDIA OCH RYKTEN I SOCIALA MEDIER” och hävdar på hemsidan: ”Faktiskt är ett branschsamarbete mellan oberoende medier och sakkunniga experter. Syftet är att minska spridningen av falska nyheter och desinformation.”

Men ingenstans berättas vilka som ligger bakom sajten, annat än att det är ”oberoende medier” och ”sakkunniga experter”. De så kallade ”granskningar” som ligger ute är minst sagt ett hopkok av konspirationer och rökridåer.

”Hackade Ryssland det demokratiska partiet i USA under valet 2016?” besvaras med ett nej, trots både öppen information och utlåtanden från en rad underrättelseorgan i USA.

”Blev före detta dubbelspionen Sergej Skripal förgiftad av Ryssland?” besvaras med ett nej, trots att både öppen information utlåtanden från brittiska underrättelseorgan som pekar åt det hållet.

Dessutom vill falska Faktiskt ge sken av att tinnitus kan botas trots att det inte det inte finns några vetenskapligt bevisade botemedel, något som bland annat Vårdguiden 1177 konstaterar.

Metoden att kopiera för att förvirra är långt ifrån ny. Det är en kopia av vad docent Johan Bäckman gjort i Finland. Johan Bäckman pekades redan för ett decennium ut av den estniska säkerhetspolisen som rysk propagandist. Bäckman har haft uppdrag som Nordenansvarig för RISS, ett institut under presidentadministrationen i Kreml som kan beskrivas som utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren.

Läs mer: Kremls mobbare inför rätta i Helsingfors

Han står också åtalad för förföljelse av den finländska undersökande YLE-journalisten Jessikka Aro.

När Finland startade ett europeiskt center för hybridkrigföring var Bäckman snabbt ute och registrerade en förening med snarlikt namn. Förvirringen sker med ett syfte.

Men vem ligger bakom det falska Faktiskt? Sajten innehåller inga namn eller länkar till huvudmän. Men namnet är inte särskilt svårt att få fram. Den 8:e mars registrerade Newsvoices ägare sajten.

Newsvoice är en salig blandning av rysk propaganda och ”kolloidalt silver”. Kombinationen av nervgiftsattacken i Salisbury och tinnitus är alltså ingen slump. På sajten samsas konspirationsteorier om allt möjligt. Här påstås att Assadregimens kemattacker i Syrien är lögner, att 5G är skadligt och här kampanjas det mot ”tvångsvaccinering”. Newsvoice är också en plattform som de öppet pro-ryska krafterna gång efter gång publicerar sig på; som till exempel Sveriges Fredsråds ordförande Agneta Norberg som uppträtt offentligt med just Johan Bäckman.

Så kolla extra en gång till vilket Faktiskt som faktiskt delas i ditt sociala medieflöde.

Newsvoice publicerade en artikel (8/4) om att falska Faktiskt startat, men den texten innehåller inte ett ord om att det är Newsvoice-ägaren som ligger bakom sajten man rapporterar om. Det är först efter Faktiskt.SE lanseras som Newsvoice (25/4) erkänner att sajten ligger bakom den falska kopian tillsammans med högerextrema Nya Dagbladet, där utgivaren är en tidigare medlem i Nationaldemokraterna.

Falska Faktiskt handlar faktiskt om att förvirra läsarna. Så kolla extra en gång till vilket Faktiskt som faktiskt delas i ditt sociala medieflöde.